Verslo ir rinkų naujienos » TARP programa fiksuoja pelną


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2010-10-21 15:53.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=10480


Kol daugelis kompanijų, korporacijų ar valstybių bando įvertinti neišmatuojamus nuostolius, patirtus per paskutiniuosius keletą metų, Volstrytui (angl. Wall Street) suteikta finansinė pagalba (angl. bailout) lygiai prieš du metus ir žinoma kaip TARP programa (angl. Troubled Asset Relief Program), pateikė stulbinančius rezultatus.

2008 metų spalio mėn. viduryje, JAV Iždo Departamentas paskelbė TARP programą, kuri tuo metu buvo viena iš kelių vyriausybės inciatyvų bandanti stabilizuoti finansinės krizės pakirstas finansines institucijas ir sustiprinti rinkos likvidumą. Remiantis Bloomberg duomenimis, Volstryto suteikta finansinė pagalba uždirbo 8,2% pelno tokiu būdu „sumušdama“ iždo obligacijų investicijų pelningumą. JAV vyriausybės suteikta finansinė pagalba pagal TARP programą davė mokesčių mokėtojams didesnę grąžą nei 30 metų iždo obligacijų siūlomas pelningumas. Panašu, kad šis uždirbtas pelnas būtų pakankama suma sekančius du dešmtmečius finansuoti SEC (angl. Securities and Exchange Commission).

Vyriausybė uždirbo 25,2 mlrd. USD nuo jų 309 mlrd. USD investicijų į bankų ir draudimo kompanijas, tokiu būdu dviejų metų pelnas būtų 8,2 %, Tai, yra daug didesnė grąža nei gali tikėtis iš aukšto pajamingumo taupymo indėlių, pinigų rinkos fondų ar depozito sertifikato (angl. certificate of deposit). Kaip ten bebūtų, tik investicijos į akcijų rinkas ar auksą galėjo garantuoti didesnę investicijų grąžą.

Jeigu prisimintume 2008 metus, negalime teigti, kad visuomenė pasitiko šį programos projektą su džiaugsmingais šuksniais, kadangi jaučiami skausmingi finansų krizės nuostoliai privertė ne vieną namų ūkį ar kompaniją imtis drastiškų pokyčių, tam kad pergyventų šį laikotarpį. Daugelis, be abejo, tikėjosi prarasti šimtus milijardų lėšų. Tačiau, kaip byloja Bloomberg pateikti duomenys, TARP investicijos į bankų ir draudimo sektorius iš tiesų buvo gana pelningi. Iš esmės, du trečdaliai šios suteiktos paskolos jau buvo grąžinta. Kaip teigia investicijų profesionalai, žiūrint iš mokesčių mokėtojų pusės – TARP programą būtų galima laikyti sėkminga. Kaip rodo rezultatai, vienas iš didžiausių investicijų davė vieną iš geriausių grąžų.

Tačiau yra ir kita medalio pusė, be abejonės, šiandien niekieno nenustebintume teigdami, kad bankai ypač pasipelnė tuo metu gavę centrinių bankų (JAV – Fed) ir vyriausybių paramą. Daugelis teigia, kad tai viena iš sudėtingiausių finansinių krizių nuo Didžiosios Depresijos laikų. Palūkanų normos mažinimas iki neregėtų žemumų suteikė galimybes bankams smarkiai „patobulinti“ pajamų rodiklius. Taip pat, bankai turėjo ir vis dar turi galimybę skolintis beveik už rekordiškai žemą nulinį tarifą, tačiau perskolindami už daug aukštesnius rodiklius tiems patiems mokesčių mokėtojams, kurie ir gelbėjo tuos pačius bankus.

Inga Baužytė | Economist | Capital Markets
UAB FMĮ "Orion securities"