Verslo ir rinkų naujienos » J.Stiglitz ragina įgyvendinti pasaulinę mokesčių revoliuciją


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2015-06-02 17:24.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=21130


Atėjo laikas visiškai pakeisti mokesčių sistemą taip, jog kiekviena kompanija sąžiningai sumokėtų savo mokesčių dalį, teigia Nobelio premijos ekonomikos srityje laureatas Joseph Stiglitz kartu su kitų pripažintų ekonomistų grupe.

Ekonomistai, tarp jų ir Joseph Stiglitz, šiandien paragino šalis, kad jos pakoreguotų savo mokesčių sistemas tokiu būdu, jog tarptautinės kompanijos, kaip pavyzdžiui, Apple ir Google, siekdamos susimažinti mokamus mokesčius negalėtų pasinaudoti įstatymų spragomis.

„Tarptautinės įmonės veikia, ir todėl turėtų būti apmokestinamos kaip bendros vienalytės kompanijos. Atėjo laikas, kad politiniai lyderiai būtų nepalenkiami” - sakė Joseph Stiglitz.

Šiuo metu galioja praktika, jog daugelis didžiųjų pasaulinių įmonių „perkelia” savo pajamas ir pelnus į tokias šalis, kaip pavyzdžiui, Airija ir Liuksemburgas, kur taikomi mažesni mokesčiai.

Minimas Nobelio premijos ekonomikos srityje laureatas mano, jog yra realu sukurti naują pasaulinę mokesčių sistemą, tačiau visos šalys šiuo klausimu turi dirbti kartu bei susitarti dėl taisyklių ir teisinių spragų pašalinimo.

Kartu su grupe ekonomistų pranešime jis pabrėžė, jog mokesčių konkurencijos ribojimas padės išvengti lenktynių žemyn arba link dugno. Pirmiausia turėtų pradėti veikti išsivysčiusios šalys, kurios galėtų susitarti dėl minimalaus mokesčių tarifo taikomo bendrovėms.

„Neturėtume leisti bendrovėms tiesiog ieškoti geriausių galimybių bei visiškai išvengti mokesčių mokėjimo. Atėjo laikas įgyvendinti šią idėją” - sakė Joseph Stiglitz.

Kartu su kitais ekonomistais jis siūlo, jog įmonės mokesčius mokėtų remiantis pardavimais vidaus rinkoje. Pavyzdžiui, Apple, kuri 35 procentus visų savo pajamų generuoja Amerikoje, turėtų mokėti mokesčius nuo šios pardavimų dalies šioje šalyje. Bendrovės taip pat turėtų priskirti atitinkamą dalį pajamų, gautų iš intelektinės nuosavybės toje šalyje, kurioje ji buvo sukurta.

Joseph Stiglitz kartu su savo kolegomis tuo pačiu siūlo sukurti tarpvyriausybinę mokesčių instituciją Jungtinėse Tautose, kuri kovotų su žalinga mokesčių praktika.