Verslo ir rinkų naujienos » W.Buffett jau valdo 25 procentus Occidental Petroleum akcijų


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2023-05-31 15:54.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=36102


Legendinio investuotojo Warren Buffett vadovaujamas konglomeratas Berkshire Hathaway per praėjusią savaitę padidino savo akcijų paketą Occidental Petroleum iki maždaug 25 procentų.

Tai įvyko po to, kai antradienį buvo pateikta paraiška Amerikos Vertybinių popierių ir biržų komisijai, kuri atskleidė, kad Berkshire nuo gegužės 25 iki gegužės 30 dienos nupirko 4,66 mln. Occidental akcijų už 58,3 – 58,85 dolerius už akciją, už bendrą maždaug 275 mln. dolerių sumą.

Šis strateginis Berkshire Hathaway pirkimas padidino jo turimą dalį Occidental iki 221,99 mln. akcijų arba 24,9 procento bendrovės kapitalo. Remiantis antradienio uždarymo kaina – 58,59 doleriai už akciją, investicinės bendrovės akcijų paketas vertinamas maždaug 13 mlrd. dolerių. Occidental (OXY) akcijos šiandien prieš prekybos sesiją pigo apie vieną procentą.

Sandoris yra dalis platesnės 2023 metų tendencijos, kai Berkshire palaipsniui didino savo akcijų paketą Occidental. Tai apima daugiau nei 300 mln. dolerių pirkimus kovo mėnesį ir anksčiau gegužės mėnesį. Nepaisant šių reikšmingų įsigijimų, Warren Buffett atmetė gandus, kad Berkshire perims visą Occidental kontrolę.

Per metinį Berkshire Hathaway akcininkų susirinkimą Omahoje, Nebraska, gegužės 6 dieną, 92 metų milijardierius pareiškė neketinantis perimti įmonės kontrolės. „Mes neteiksime pasiūlymų dėl Occidental kontrolės, bet mums patinka mūsų turimos akcijos“.

Žvelgiant į Occidental Petroleum 2023 metų perspektyvas, galima pastebėti ir teigiamų, ir neigiamų aspektų. Viena vertus, Occidental pranešė, kad didžiąją dalį perteklinio kapitalo grąžins bendrovės akcininkams. Kita vertus, išaugusi gamyba rinką gali nuvilti.

2023 metų Occidental Petroleum finansinės perspektyvos konsensusas atitinka šią perspektyvą, nes tikimasi pardavimo vertės sumažėjimo, normalizuotų grynųjų pajamų ir laisvų pinigų srautų, tačiau laukiama, kad kapitalo paskirstymo prioritetai pasikeis didesnių dividendų ir reikšmingesnių akcijų išpirkimo link.

Be to, Berkshire turi už maždaug 9,4 mlrd. dolerių Occidental privilegijuotųjų akcijų, kurios suteikia 8 procentų metinį dividendą. Bendrovė taip pat turi 84 milijonus pirkimo opcionų, kurie leidžia įsigyti paprastąsias akcijas už fiksuotą maždaug 59 dolerių už akciją kainą.