Straipsniai » Apžvalgos » Baltijos akcijų rinkos apžvalga (2 dalis)


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2023-06-11 14:57.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=36147


Praėjusią savaitę buvo apžvelgti į OMX Baltic Benchmark GI indeksą įeinančių įmonių bei bankų veiklos rezultatai, tačiau kaip įprasta neignoruosime ir kitų akcinių bendrovių, kurių akcijomis prekiaujama Baltijos biržoje. Didesnės jų dalies rinkos vertės šiais metais smuktelėjo.


Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Baltijos šalių kompanijų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) ir naujausius santykinius finansinius rinkos vertės rodiklius. 

Tuo pačiu atkreipiame dėmesį, kad tarp apžvelgiamų įmonių savo ketvirčio ataskaitų neskelbia arba tik pateikia neišsamią informaciją tos, prie kurių pavadinimų lentelėje yra žvaigždutės.



Pažvelgus į apskaičiuotas bendras veiklos rezultatų pokyčių medianas matome, kad per praėjusį ketvirtį, lyginant su 2022 metų pirmu ketvirčiu, bendra pajamų pokyčių mediana procentine išraiška pastebimai smuktelėjo, tuo tarpu EBITDA pelnų iš neigiamos pasidarė teigiama. Tas pats fiksuota tarp Lietuvos atstovių, kai paslaugų šakoje, tarp finansų ir Estijos atstovių irgi pajamų pokyčių mediana smuktelėjo, o štai pelnų pašoko. Tuo tarpu pramonėje (tiek pajamų, tiek EBITDA pelnų pokyčių medianos procentine išraiška neigiamos) ir tarp Latvijos kompanijų padėtis pablogėjo kalbant apie veiklos rezultatų pokyčių medianas.
 
Per pirmus tris šių metų mėnesius, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, labiausiai savo pajamas ir EBITDA pelnus kilstelėjo į nekilnojamą turtą investuojantis EfTEN Real Estate Fund fondas, finansų srityje veikiantis NEO Finance, žiniasklaidos kompanija Ekspress Grupp, kelionių organizatorius Novaturas bei komunalinių paslaugų srityje veikianti City Service. Tuo tarpu labiausiai pablogėjo Latvijos pramonės atstovės Ditton pievadkezu rūpnica, dujų tiekėjos Latvijas Gaze, statybų bendrovės Nordecon, Vilniaus baldų, Snaigės bei SAF Tehnika veiklos rezultatai.

Tarp analizuojamų Baltijos biržos atstovių, kurios skelbia savo ketvirčio veiklos rezultatus, palyginus su 2022 metų pirmu ketvirčiu, savo EBITDA pelningumus kilstelėjo vienuolika, o kritimą fiksavo irgi vienuolika. Tuo tarpu bendra šio rodiklio mediana paaugo nuo 5,1 iki 6,8 procento. Prieaugis taip pat fiksuotas paslaugų šakoje, tarp finansų sektoriaus narių ir mūsų šalies kompanijų, o štai tarp Estijos ir Latvijos atstovių šio pelningumo rodiklio mediana krito, kai pramonėje tapo dar labiau neigiama. Šįkart didžiausiomis EBITDA maržomis išsiskyrė nekilnojamo turto srityje veikiantis EfTEN Real Estate Fund ir Klaipėdos Nafta. Tuo tarpu penkių įmonių (Baltika, Amber Latvijas balzams, Nordic Fibreboard, SAF Tehnika ir Snaigės) minimas pelningumo rodiklis per pirmus tris šių metų mėnesius buvo neigiamas.



Kaip įprasta buvo apskaičiuotas ir kitas pelningumo rodiklis, t.y. turto grąžos arba ROA, kurio bendra mediana per praėjusį ketvirtį siekė 0,5 procento ir buvo daugiau nei dvigubai didesnė nei prieš metus per tą patį laikotarpį. Šis medianinis rodiklis pastebimai šoktelėjo ir paslaugų šakoje bei tarp Lietuvos atstovių, kai tuo tarpu pramonėje ir tarp Estijos kompanijų tapo dar labiau neigiamu bei krito finansų sektoriuje ir tarp Latvijos įmonių. Lyginant su praėjusių metų pirmais trimis mėnesiais, savo turto grąžas kilstelėjo trylika, o kritimą fiksavo daugiau, t.y. penkiolika. Šįkart net trylikos Baltijos biržos atstovių ROA buvo neigiama, t.y. jos per ketvirtį patyrė grynąjį nuostolį, kai prieš metus tokių atvejų buvo irgi tiek pat. 

Pažvelgus į naujausius nagrinėjimų kompanijų santykinius finansinius rinkos vertės bendrus medianinius rodiklius, t.y. P/E, P/BV, P/S, EV/EBITDA ir dividendinio pajamingumo, matome, kad jie kaip įprasta yra labai žemi bei labai panašūs į OMX Baltic Benchmark GI indekso narių. Tai susiję su mažesniu jų likvidumu ir tuo pačiu didesne rizika. Pabrėžtina, kad šiuo atveju daugelis bendrovių savo akcininkams nemoka dividendų, tad nieko stebėtino, jog bendra dividendinio pajamingumo mediana siekia nulį.
 
Bendra akcijų kainų pokyčių mediana šiais metais nors ir nežymiai, bet vis gi yra neigiama, o brangusių ir pigusių akcijų santykis siekia šešiolika ir dvidešimt aštuoni. Praėjusiais metais bendra akcijų kainų pokyčių mediana sudarė net minus aštuonioliką procentų, nes krito net trisdešimt šešių bendrovių rinkos vertė. Nuo 2023 metų pradžios labiausiai susitraukė Estijos įmonių kapitalizacija, o štai Latvijos kompanijų akcijų kainų pokyčių mediana siekia nulį. 

Nuo šių metų pradžios labiausiai šoktelėjo trijų Lietuvos atstovių, t.y. Novaturo, East West Agro bei Kauno energijos rinkos vertė. Tuo tarpu priešingoje pusėje atsidūrė Nordic Fibreboard, Robus Group, PRFoods, Vilniaus baldų bei Saunum Group akcijos, kurių kainos šiais metais krito daugiausiai.


Po to, kai OMX Vilnius GI indeksas atšoko ir pasiekė prieš korekciją užfiksuotą piką, sulaukėme horizontalios konsolidacijos etapo, po kurio pabaigos paaiškės tolimesnė indekso kryptis, tad būtina atidžiai stebėti padėtį.


 

OMX Tallinn GI indekso atveju padėtis taip pat gana panaši, t.y. po korekcijos etapo sulaukėme atšokimo, kurio metu beveik pasiekėme prieš korekciją buvusį užfiksuotą visų laikų rekordinį lygį, na o dabar indeksas konsoliduojasi jau penktą mėnesį iš eilės. 




Po OMX Riga GI indekso atšokimo nuo korekcijos metu pasiekto dugno, jis šiuo metu yra horizontalioje - konsolidacinėje fazėje, po kurios pabaigos paaiškės tolimesnė jo kryptis. 

 


Novaturo akcijų kaina atšoko nuo korekcinio dugno, na o dabar esame savotiškoje konsolidacijos fazėje, po kurios pabaigos paaiškės tolimesnė jos kryptis.  




East West Agro akcijų kaina po rekordinio lygio pasiekimo šiuo metu yra korekcinėje fazėje.




Kauno energijos akcijų kaina išlieka horizontaliame - konsolidaciniame kanale, na o po jo dugno patestavimo atšoko.   




Nordic Fibreboard akcijų kaina išlieka korekcinėje fazėje, tačiau panašu į tai, kad šiuo metu jau bandomas formuoti kritimo dugnas.




PRFoods akcijų kaina išlieka kritimo fazėje ir nesėkmingai ieško tvirto dugno.

 


Vilniaus baldų akcijų kaina išlieka kritimo etape ir šiuo metu jau testuoja ankstesnio kritimo metu suformuotą dugną. Jei šis lygis atlaikys, sulauksime atšokimo, priešingu atveju kritimas gali pagilėti.




Ekspress Grupp akcijų kaina išlieka horizontaliame - konsolidaciniame kanale ir šiuo metu artėja prie jo apatinės dalies, po kurios patestavimo paaiškės tolimesnė jos kryptis.




K2 LT akcijų kaina šiuo metu yra horizontalioje - konsolidacinėje fazėje, po kurios pabaigos paaiškės tolimesnė jos kryptis.




Klaipėdos Naftos akcijų kainos bandymas ištrūkti iš nuosmukio kanalo pro viršutinę dalį buvo nesėkmingas, tad sulaukėme korekcijos ir artėjame prie prieš tai buvusio suformuoto kritimo dugno.




MADARA Cosmetics akcijų kaina šiuo metu vėl bando pakilti virš nuosmukio kanalo viršutinės dalies, tad būtina atidžiai stebėti padėtį. Jei pavyks tai tvariai padaryti, galime sulaukti didesnio atšokimo.




Nordecon akcijų kainos bandymas pakilti virš nuosmukio trendo linijos buvo nesėkmingas, tad sulaukėme korekcijos, kuri ir toliau tęsiasi.




SAF Tehnika akcijų kainos bandymas tvariai pakilti virš ankstesnio piko buvo nesėkmingas, tad sulaukėme korekcijos ir akcijų kaina iš esmės išlieka horizontalioje - konsolidacinėje fazėje.




Pieno Žvaigždžių akcijų kaina po korekcijos metu pasiekto Fibo 61,8% lygio, eilinį mėnesį iš eilės ties jo konsoliduojasi.




Rokiškio Sūrio akcijų kaina po nepavykusio bandymo tvariai pakilti virš prieš tai buvusio pasiekto piko, išlieka horizontalioje - konsolidacinėje fazėje.




Žemaitijos Pieno akcijų kaina eilinį mėnesį iš eilės išlieka horizontalioje - konsolidacinėje fazėje.




Autorius: TI