Straipsniai » Apžvalgos » Lenkijos akcijų rinkos apžvalga


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2023-06-18 01:10.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=36179


Šiais metais ūgtelėjo trijų ketvirtadalių apžvelgiamų stambiųjų Lenkijos įmonių ir bankų rinkos vertė, tuo tarpu pats WIG20 indeksas po korekcijos fazės bando pradėti naują augimo etapą.


WIG20

Apžvelgdami ir analizuodami praėjusio ketvirčio Varšuvos biržoje kotiruojamų didžiausių bendrovių ir bankų veiklos rezultatus mes įprastai orientuosimės į WIG20 indekso atstoves. WIG20 - tai dvidešimties didžiųjų kompanijų ir bankų, kurių akcijomis prekiaujama Varšuvos biržoje ir kurios yra likvidžiausios, indeksas.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Lenkijos kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) ir naujausius santykinius finansinius rinkos vertės rodiklius. 


Pažvelgus į apskaičiuotas bendras veiklos rezultatų pokyčių medianas matome, kad palyginus su praėjusių metų pirmais trimis mėnesiais, smuktelėjo tiek pajamų, tiek EBITDA pelnų pokyčių procentiniai rodikliai, kas, žinoma, yra negatyvus reiškinys. Tuo tarpu Lenkijos pramonėje veiklos rezultatų pokyčių medianos apskritai tapo neigiamos. Kitą vertus, prekybos sektoriuje per praėjusį ketvirtį paaugo tiek pajamų, tiek EBITDA pelnų pokyčių medianos, kai paslaugų srityje bei tarp finansų institucijų ūgtelėjo tik pajamų pokyčių medianos procentine išraiška.
 
Per pirmąjį šių metų ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, daugiausiai savo pajamas ir EBITDA pelnus kilstelėjo Lenkijos energijos sektoriaus gigantė PKN Orlen, drabužių kūrimu, siuvimu ir pardavimu užsiimanti LPP, WIG20 indekse esantys bankai, prekybos tinklų valdytoja Dino Polska bei energetikos milžinė PGE. Pabrėžtina, kad tik pirmais dviem atvejais pelnai augo sparčiau nei didėjo pajamos. Šįkart pablogėjo kompiuterinių žaidimų kūrėjo CD Projekt bei dviejų Lenkijos pramonės atstovių JSW bei KETY veiklos rezultatai.

Bendra EBITDA maržų mediana per pirmąjį 2023 metų ketvirtį siekė 26,3 procento ir buvo mažesnė nei prieš metus, kuomet sudarė 31,5 procento. Šis medianinis rodiklis krito ir visais kitais apskaičiuotais atvejais, išskyrus prekybos sektorių. Palyginus su praėjusių metų pirmu ketvirčiu, savo EBITDA pelningumą kilstelėjo vos penkios WIG20 narės, o kritimą fiksavo tris kartus daugiau. Šįkart didžiausias maržas tarp analizuojamų Lenkijos atstovių sugeneravo draudimo milžinė, kuri vykdo veiklą ir Lietuvoje, PZU, skolų valdymu užsiimanti įmonė Kruk bei kompiuterinių žaidimų kūrėjas CD Projekt.



Kaip įprasta pristatome jums ir kitą apskaičiuotą pelningumo rodiklį, t.y ROA arba turto grąžos. Palyginus su praėjusių metų pirmuoju ketvirčiu, tarp dvidešimties nagrinėjamų bankų ir bendrovių jį kilstelėjo mažiau nei pusę, t.y. aštuonios. Tad atsižvelgus į tai tikrai nestebina, jog bendra turto grąžų mediana pasikoregavo nuo 1,3 iki vieno procento. Šio medianinio rodiklio kritimas fiksuotas ir pramonėje bei tarp prekybos įmonių, kai paslaugų šakoje jis nepakito, o štai finansų sektoriuje netgi paaugo. Iš WIG20 narių per pirmus tris šių metų mėnesius didžiausius ROA rodiklius pasiekė Lenkijos anglių kasybos įmonė JSW, metalurgijos atstovė KETY ir energijos sektoriaus milžinė PKN Orlen, kuri, beje, savo veiklą vykdo ir mūsų šalyje.

Tradiciškai siūlome susipažinti su analizuojamų įmonių ir bankų naujausiais rinkos vertės rodikliais. Bendri medianiniai WIG20 indekso P/E, P/BV, P/S, EV/EBITDA rodikliai iš tiesų šiuo metu yra labai žemi ir panašūs į Baltijos biržos atstovių ir pastebimai mažesni nei Vakarų akcijų rinkų. Tad galime kalbėti apie nepakankamą Lenkijos akcijų rinkos įvertinimą, kas dalinai susiję su didesne rizika. 

Tarp dvidešimties stambiųjų Lenkijos bankų ir kompanijų nuo šių metų pradžios pakilo absoliučios daugumos, t.y. šešiolikos rinkos vertė, tad akivaizdu, jog bendra akcijų kainų pokyčių mediana yra teigiama ir siekia net dvidešimt du procentus. 2022 metais šis rodiklis buvo neigiamas ir siekė net minus aštuonioliką procentų, nes atpigo net septyniolikos nuosavybės vertybiniai popieriai. Šiais metais labiausiai pabrango finansų institucijų akcijos, kai praėjusiais metais jos buvo tarp labiausiai pigusių, o štai Lenkijos pramonės atstovių vertybinių popierių kainų pokyčių mediana, nors ir nežymiai, bet yra neigiama (ji buvo neigiama ir praėjusiais metais, tačiau minusinis procentinis medianinis rodiklis buvo mažiausias).

Bent kol kas 2023 metais labiausiai pabrango Santander Bank nuosavybės vertybiniais popieiriai, t.y. net penkiasdešimt procentų. Be to, daugiau nei trečdaliu ūgtelėjo mBank, LPP, Alior Bank bei KETY rinkos vertė. Tuo tarpu Lenkijos anglių kasybos bendrovės JSW akcijos atpigo daugiausiai, t.y. virš dvidešimt septynių procentų.


WIG20 indeksas po korekcijos fazės bando pradėti naują augimo etapą ir pakilo virš prieš korekciją buvusio pasiekto piko. Jei paaiškės, jog tai yra tvarus reiškinys, augimas prasitęs.




Santander Bank akcijų kaina jau pasiekė prieš korekciją buvusį pasiektą piką. Po šio lygio patestavimo paaiškės tolesnė jos kryptis. Jei pavyks tvariai pakilti virš šio lygio, tuomet augimas prasitęs.




mBank akcijų kaina po konsolidacijos - korekcijos periodo bando pradėti naują augimo etapą.



 
LPP akcijų kaina po korekcijos fazės pradėjo naują augimo etapą ir juda link prieš korekciją buvusio pasiekto piko.




Alior Bank akcijų kaina vis dar išlieka horizontalioje - konsolidacinėje fazėje, tačiau šiuo metu sulaukėme naujo bandymo pajudėti į viršų, tad būtina atidžiai stebėti padėtį.




KETY akcijų kaina išlieka horizontalioje korekcinėje - konsolidacinėje fazėje, tačiau pastaruoju metu artėjame prie prieš šią fazę buvusio pasiekto piko, po kurio patestavimo paaiškės tolimesnė jos kryptis.




JSW akcijų kaina pakilo virš kritimo tendencijos linijos ir šiuo metu bando formuoti kritimo dugną. Artimiausiais mėnesiais paaiškės, ar tai buvo sėkmingas bandymas.




Asseco Poland akcijų kaina praėjusį mėnesį beveik pakilo iki prieš korekciją buvusio pasiekto piko, tačiau po to sulaukėme korekcijos. Ji vis dar išlieka virš dabartinės augimo tendencijos linijos.




Allegro akcijų kaina pakilo virš horizontalaus kanalo viršutinės dalies, na o po to sulaukėme šio judeso tvarumo testavimo. Jei akcijų kainai pavyks išlikti virš minėto lygio ir tuo pačiu dabartiniame augimo kanale, tuomet sulauksime naujos augimo bangos, tad būtina atidžiai stebėti padėtį.




Po korekcijos fazės CD Projekt akcijų kaina bando pradėti naują augimo etapą ir pakilo virš prieš korekciją buvusio pasiekto piko. Jei paaiškės, kad tai tvarus judesys, tuomet augimas prasitęs.




Cyfrowy Polsat akcijų kaina šiuo metu testuoja prieš tai suformuotą dugną, jei šis lygis atlaikys, susiformuos taip vadinamas dvigubas dugnas, po kurio turėtų sekti naujas augimo etapas, tad būtina atidžiai stebėti padėtį.




Po pakilimo virš ankstesnės viršūnės ir sėkmingo šio judesio patestavimo, sulaukėme naujos Dino Polska akcijų kainos augimo bangos ir vis naujų absoliučiai rekordinių lygių.




KGHM Polska Miedź akcijų kaina šį mėnesį pakilo virš nuosmukio tendencijos linijos. Jei paaiškės, kad tai yra tvarus reiškinys, galime sulaukti naujos augimo bangos.




Kruk akcijų kaina balandį pakilo virš konsolidacinio kanalo viršutinės dalies, na o po to sulaukėme konsolidacijos fazės, kuri ir toliau tęsiasi.




Orange Polska akcijų kaina po augimo periodo išlieka horizontalioje - konsolidacinėje fazėje.




Pepco akcijų kaina išlieka horizontaliame - konsolidaciniame kanale bei šiuo metu testuoja jo apatinę dalį, po ko paaiškės jos tolesnė kryptis.




Pekao akcijų kaina po korekcijos bando pradėti naują augimo etapą. Artimiausiu metu paaiškės, ar tai yra tvarus reiškinys.




PGE akcijų kaina šiuo metu testuoja prieš korekciją buvusį pasiektą augimo piką. Jei pavyks tvariai pakilti virš šio lygio, tuomet augimas prasitęs.




PKN Orlen akcijų kaina išlieka horizontalioje - konsolidacinėje fazėje. Tiesa, šį mėnesį sulaukėme bandymo ištrūkti iš šios fazės, tad būtina atidžiai stebėti padėtį.




PKO BP akcijų kaina po korekcinio periodo bando pradėti naują augimo fazę. Artimiausiu metu paaiškės, ar tai yra tvarus reiškinys.




PZU akcijų kaina pakilo virš prieš korekciją buvusio pasiekto visų laikų aukščiausio lygio. Artimiausiu metu paaiškės, ar tai yra tvarus reiškinys, ir jeigu taip, tuomet augimas prasitęs.




Autorius: TI