Straipsniai » Apžvalgos » Baltijos akcijų rinkos apžvalga (2 dalis)


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2023-09-09 21:21.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=36542


Praėjusią savaitę buvo apžvelgti į OMX Baltic Benchmark GI indeksą įeinančių įmonių bei bankų veiklos rezultatai, tačiau kaip įprasta neignoruosime ir kitų akcinių bendrovių, kurių akcijomis prekiaujama Baltijos biržoje. Daugiau nei tris kartus daugiau yra tų, kurių rinkos vertės šiais metais smuktelėjo.


Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Baltijos šalių kompanijų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) ir naujausius santykinius finansinius rinkos vertės rodiklius. 

Iki šiol savo pirmojo šių metų pusmečio veiklos rezultatų nepaskelbė: Žemaitijos Pienas, Saunum Group, Robus Group, Hagen Bikes, Frigate ir ELMO Rent. Tuo pačiu primename, jog iš Talino biržos pasitraukė Baltika.


Kaip matome lentelėje, bendra EBITDA pelnų pokyčių mediana pasidarė neigiama, o štai pajamų nors ir išliko teigiama, bet gerokai susitraukė (lygiai tą patį galima pasakyti apie Lietuvos ir Latvijos atstoves). Ir tai nestebina, nes padaugėjo kompanijų, kurios fiksavo savo veiklos rezultatų kritimą, t.y. jų skaičius, palyginus su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, pakilo nuo 5 iki 9. Pramonės šakoje tiek pajamų, tiek EBITDA pelnų pokyčių medianos procentine išraiška jau yra su minuso ženklu, kas yra neigiamas reiškinys. 

Tarp analizuojamų Baltijos biržos atstovių labiausiai savo pajamas ir EBITDA pelnus kilstelėjo nekilnojamo turto srityje veikiantis EfTEN Real Estate Fund, informacinių technologijų įmonė Modera, finansų sektoriaus narė NEO Finance, mūsų šalies statybų milžinas Panevėžio Statybos Trestas bei komunalinių paslaugų srityje besidarbuojanti City Service. Kitą vertus, daugiausiai smuktelėjo Kauno energijos, Latvijas Gaze, Linda Nektar, Nordic Fibreboard ir Utenos trikotažo veiklos rezultatai. 

Kaip įprasta buvo apskaičiuotos Baltijos šalių kompanijų, kurių akcijomis prekiaujama biržoje, EBITDA maržos. Paaiškėjo, kad bendra medianinė per praėjusį ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, pastebimai šoktelėjo nuo 7 procentų iki net 13,1 procento. Be to, toks pats pozityvus reiškinys, t.y. prieaugis fiksuotas ir visais kitais apskaičiuotais medianų atvejais, ypač tarp mūsų šalies atstovių (daugiau nei dvigubai). Bendrai, savo maržas kilstelėjo septyniolika, o kritimą fiksavo penkiolika. Tokių bendrovių kaip EfTEN Real Estate Fund, K2 LT, Modera bei INVL Baltic Real Estate minimas pelningumo rodiklis buvo pats stambiausias.



ROA arba turto grąžos atveju jo prieaugiu per antrąjį šių metų ketvirtį (arba per pirmąjį pusmetį) galėjo pasigirti šešiolika, o nuosmukį fiksavo devyniolika įmonių. Tuo tarpu bendra šio rodiklio mediana, lyginant su 2022 metų tuo pačiu laikotarpiu, paaugo, kaip ir visais kitais apskaičiuotais atvejais, išskyrus paslaugų šaką, kur nepakito, bei finansų sektorių ir Latvijos atstoves, kur ROA mediana krito. Šįkart didžiausiomis turto grąžomis gali pasigirti Pieno Žvaigždės, kosmetikos gamintoja MADARA Cosmetics bei krematoriumo paslaugas teikiantis K2 LT.

Pažvelgus į naujausius santykinius finansinius medianinius rinkos vertės rodiklius matome, kad jie šiuo metu yra žemi, tačiau tuo pačiu verta pabrėžti, jog aukštesni nei OMX Baltic Benchmark GI indekso atstovių, tad atsižvelgus į mažesnį likvidumą ir didesnę riziką, galima sakyti, jog šiuo atveju analizuojamų bendrovių akcijos bendrąja prasme yra įvertintos tinkamai. Tarp trijų Baltijos šalių, žemiausiais medianiniais rinkos vertės rodikliais išsiskiria mūsų šalies kompanijos. Verta pabrėžti, jog šiuo atveju absoliuti dauguma bendrovių savo akcininkams nemoka dividendų.

Bendra akcijų kainų pokyčių mediana nuo 2023 metų pradžios yra neigiama ir tai nestebina, nes pigusių ir brangusių vertybinių popierių santykis siekia 31 ir 10, t.y. daugiau nei tris kartus daugiau pigusių. Praėjusiais metais šis rodiklis irgi buvo su minuso ženklu, o minimas santykis sudarė 34 bei 6. Daugiausiai nuo metų pradžios atpigo Estijos bendrovių ir pramonės atstovių akcijos. 

Šiais metais labiausiai susitraukė City Service kapitalizacija, t.y. net šešiasdešimt penkiais procentais. Be to, pastebimiau atpigo Robus Group, Saunum Group bei Nordic Fibreboard akcijos. Tuo tarpu daugiausiai tarp analizuojamų Baltijos biržos atstovių per minimą laikotarpį pasistiebė Modera bei statybų kompanijos iš Estijos Nordecon rinkos vertė.


OMX Vilnius GI indeksas po pasiekto prieš korekciją buvusio uzfiksuoto piko, šiuo metu yra atsidūręs naujoje korekcinėje fazėje. Tuo pačiu padidėjo dvigubos viršūnės susiformavimo rizika.


  

Panašioje padėtyje yra ir OMX Tallinn GI indeksas, kuris po atšokimo ir faktiškai prieš korekciją buvusios viršūnės pasiekimo šiuo metu koreguojasi.


 

Po korekcinio - konsolidacinio periodo OMX Riga GI indeksas pajudėjo į viršų link naujų rekordinių lygių, tiesa, atsimušęs į augimo kanalo viršutinę dalį jis kiek pasikoregavo, tad tuo pačiu padidėjo didesnės korekcijos rizika.




City Service akcijų kaina korekcijos metu pasiekė prieš tai buvusį suformuotą dugną bei pabandė nuo jo atšokti, tačiau bent kol kas tai nebuvo sėkmingas veiksmas.


 

Nordic Fibreboard akcijų kaina išlieka korekcinėje fazėje, tačiau panašu į tai, kad bandomas formuoti kritimo dugnas.




Nordecon akcijų kaina pagaliau pakilo virš kritimo trendo linijos. Jei paaiškės, jog tai yra tvarus reiškinys, tuomet galime sulaukti dar didesnio atšokimo.




Vilniaus baldų  akcijų kainos kritimas sustojo ties anksčiau suformuotu dugnu, tačiau bent kol kas bandymas labiau atšokti nuo jo buvo nesėkmingas.




K2 LT akcijų kaina po kritimo ir toliau išlieka horizontalioje - konsolidacinėje fazėje, po kurios pabaigos paaiškės tolimesnė jos kryptis.




Po atšokimo East West Agro akcijų kaina pajudėjo vėl žemyn link ankstesnio kritimo metu suformuoto dugno, po kurio patestavimo paaiškės tolimesnė jos kryptis.




Ekspress Grupp akcijų kaina išlieka horizontaliame - konsolidaciniame kanale ir šiuo metu testuoja jo apatinę dalį, po ko paaiškės tolimesnė jos kryptis. Jei šis lygis atlaikys, sulauksime atšokimo, o priešingu atveju gali prasidėti naujas kritimo etapas.




Klaipėdos Naftos akcijų kaina šiuo metu testuoja prieš tai suformuotą dugną, jei šis lygis atlaikys, tuomet tikėtinas atšokimas ir dvigubo dugno susiformavimas.




Bent kol kas MADARA Cosmetics akcijų kainai nepavyko pakilti virš kritimo kanalo viršutinės dalies, tuo pačiu testuojamas kritimo dugnas, po ko paaiškės tolimesnė akcijų kainos kryptis.




PRFoods akcijų kaina šį mėnesį pakilo virš kritimo trendo linijos. Jei paaiškės, kad tai yra tvarus reiškinys, tuomet sulauksime dar didesnio atšokimo.




Po nepavykusio bandymo pradėti naują augimo etapą, SAF Tehnika akcijų kaina pasikoregavo ir iš esmės išlieka konsolidacijoje.




Pieno Žvaigždžių akcijų kaina ilgą laiką buvo horizontalioje - konsolidacinėje fazėje, na o pastaruoju metu sulaukėme bandymų pradėti naują augimo etapą.




Rokiškio Sūrio akcijų kaina po nepavykusio bandymo tvariai pakilti virš prieš tai buvusio pasiekto piko, išlieka horizontalioje - konsolidacinėje fazėje.




Žemaitijos Pieno akcijų kaina šiuo metu testuoja horizontalaus - konsolidacinio kanalo apatinę dalį, po ko paaiškės tolimesnė jos kryptis.




Panavėžio statybos tresto akcijų kaina šiuo metu testuoja prieš tai suformuotą dugną bei konsoliduojasi, po ko paaiškės tolimesnė jos kryptis.



Autorius: TI


Dar daugiau apžvalgų rasite mūsų tinklapio straipsnių skiltyje Apžvalgos (bei nuspaudę šią aktyvuotą nuorodą)