Verslo ir rinkų naujienos » Tiesioginės užsienio investicijos Kinijoje mažiausios per 30 metų


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2024-02-19 17:08.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=37211


Tiesioginės užsienio investicijos Kinijoje, kurios ekonomika yra antra pagal dydį pasaulyje, pernai sumažėjo iki žemiausio lygio per 30 metų, pranešė Kinijos Liaudies bankas.

Vakar paskelbtais oficialiais duomenimis, tiesioginės užsienio investicijos Kinijoje nukrito iki žemiausio lygio per trisdešimt metų ir sudarė 33 milijardus dolerių, o tai reiškia, kad, palyginti su 2022 metais, jos sumažėjo net virš aštuoniasdešimties procentų ir sudaro vos 10 procentų rekordinio 2021 metų lygio.

2023 metų trečiąjį ketvirtį tiesiogines užsienio investicijas šioje Azijos valstybėje matuojantis rodiklis pirmą kartą per 25 metus buvo neigiamas. Ketvirtajame ketvirtyje buvo pastebėtas nedidelis atšokimas ir augimas.

Antrą pagal dydį pasaulio ekonomiką palietęs sąstingis ir nepalankūs politiniai pokyčiai atbaido užsienio kapitalą nuo investicijų šioje šalyje. Užsienio lėšų trūkumas – dar vienas iššūkis, su kuriuo susiduria Pekinas, kuris visomis išgalėmis bando atgaivinti ekonomiką.

Ekspertai pabrėžia, kad Kinijos vyriausybės veiksmai, kuriais siekiama įtikinti užsienio įmones grįžti po COVID-19 pandemijos, yra neveiksmingi ir reikės dėti daugiau pastangų. Nuolatinis silpnumas išryškina, kaip užsienio įmonės išima pinigus iš Kinijos dėl geopolitinės įtampos ir aukštesnių palūkanų normų kitose šalyse.