Verslo ir rinkų naujienos » FED turėtų kuo greičiau sumažinti palūkanų normas


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2024-05-13 13:02.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=37544


Moody's Analytics vyriausiasis ekonomistas Mark Zandi mano, kad FED neturėtų atidėti pinigų politikos švelninimo, nes kai kurios JAV ekonomikos dalys yra arti krizės.

Jis mano, kad palūkanų normų mažinimo Amerikoje artimiausiais mėnesiais nebuvimas padidins nuosmukio riziką ir gali susilpninti finansų sistemą.

„Toks palūkanų lygis kenkia ekonomikai. Jos ją susilpnina ir tam tikru momentu kažkas gali sulūžti. Rizika jas išlaikyti yra ta, kad tai susilpnins ekonomiką ir įvyks nuosmukis. Jei tai priklausytų nuo manęs, aš nedelsdamas sumažinčiau palūkanas, nes manau, kad ekonomikai tai būtų naudinga“ - sakė Mark Zandi.

Moody's Analytics vyriausiasis ekonomistas pripažino, kad makroekonominiai duomenys rodo JAV ekonomikos stiprumą. Tačiau, jo nuomone, didelių palūkanų įtaka dar tik pradeda jaustis. Jis atkreipė dėmesį į skolinimo tempų mažėjimą, o prastėjančios jo sąlygos turės neigiamos įtakos bankų balansams.

Penktadienį, po žinios apie stebėtinai reikšmingą Amerikos vartotojų infliacijos lūkesčių augimą, palūkanų normų apsikeitimo sandorių rinka į savo kainas įtraukė šiais metais vieną palūkanų normų sumažinimą lapkritį ir dar vieną 2025 metų sausį.