Verslo ir rinkų naujienos » Iki 2030 metų pasaulis nepadidins savo atsinaujinančios energijos gamybos tris kartus


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2024-06-04 18:51.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=37633


Tarptautinė energetikos agentūra sumažino viltis, kad perėjimas prie elektros energijos iš atsinaujinančių šaltinių įgaus pagreitį. Gali būti neįmanoma pasiekti tikslo iki 2030 metų patrigubinti šią gamybą.

Atsinaujinančios energijos gamybos tempas gali didėti, tačiau iki dešimtmečio pabaigos jį patrigubinti gali būti sunku. Pasiekus šį tikslą, būtų galima visiškai atsisakyti iškastinio kuro. Tačiau tik nedaugelis šalių ėmėsi konkrečių veiksmų, kad įvykdytų praėjusį gruodį Dubajuje vykusiame COP28 viršūnių susitikime iškeltą reikalavimą. Minimos agentūros ataskaitoje teigiama, kad tik išsivysčiusios šalys galėtų padvigubinti energijos gamybą iš atsinaujinančių šaltinių.

Organizacijos vadovas Fatih Birol sakė, kad patrigubinimo tikslas yra „ambicingas, bet pasiekiamas, tačiau tik tuo atveju, jei vyriausybės pažadus pavers veiksmų planais“.

„Viso pasaulio šalys turi didžiulę galimybę paspartinti pažangą kuriant saugesnę, prieinamesnę ir tvaresnę energetikos sistemą“ – sakė jis.

Tarptautinė energetikos agentūra (TEA) išanalizavo 150 šalių. Ji teigė, kad jos kartu galėtų padidinti energijos gamybą iš atsinaujinančių energijos šaltinių iki maždaug 8 tūkstančių GW iki dešimtmečio pabaigos. Tuo tarpu reikia 11 tūkstančių GW.