Verslo ir rinkų naujienos » Pasaulinės maisto kainos aukščiausios per 6 mėnesius


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2024-06-07 14:17.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=37645


Pasaulinis maisto kainų indeksas gegužę ūgtelėjo trečią mėnesį iš eilės bei tuo pačiu pasiekė aukščiausią vertę per paskutinius šešis mėnesius.

FAO maisto kainų indeksas, palyginti su ankstesniu mėnesiu, pakilo gegužę 0,9 procento iki 120,4 reikšmės.

Grūdų kainos pasistiebė 6,3 procento, bei augo antrą kartą iš eilės ir pasiekė aukščiausią lygį per keturis mėnesius, nes kilo visų pagrindinių javų pasaulinės eksporto kainos, o labiausiai išaugo kviečių kainos. Taip pat pieno produktų kainos gegužę pakilo 1,8 procento ir pasiekė aukščiausią lygį per tryliką mėnesių.

Kita vertus, augalinio aliejaus kaina sumažėjo 2,4 procento, nes žemesnės palmių aliejaus kotiruotės labiau nei kompensavo didesnes sojų, rapsų ir saulėgrąžų aliejaus kainas. Mėsos kainos sumažėjo 0,2 procento, nes krito tarptautinės paukštienos ir galvijų kainos, o kiaulienos ir avienos kainos padidėjo.

Be to, cukraus kaina smuko 7,5 procento, o tai yra trečias mėnesinis kritimas iš eilės bei žemiausias lygis nuo 2023 metų sausio mėnesio, daugiausia dėl gero naujo derliaus sezono pradžios Brazilijoje, kurį sustiprino palankios oro sąlygos, prisidėjusios prie geresnių pasaulinės pasiūlos perspektyvų.