Verslo ir rinkų naujienos » Turi atsikratyti 63 mlrd. dolerių vertės obligacijomis


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2024-06-21 15:55.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=37703


Penktas pagal dydį Japonijos bankas Norinchukin paskelbė, kad iš savo portfelio parduos Europos ir Amerikos obligacijų už 63 mlrd. dolerių. Dėl šių vertybinių popierių jis patiria didelių nuostolių.

Japonijos žemės ūkio bankas Norinchukin yra įstaiga, kurios turtas siekia net 840 mlrd. dolerių. Jis kartais vadinamas „CLO banginiu“ (CLO yra finansinės priemonės, užtikrintos skolų portfeliais). Obligacijos sudaro daugiau nei pusę jo investicijų portfelio. Ir būtent dėl ​​jų jis patiria didelių nuostolių.

Norinchukin anksčiau neteisingai įvertino FED ir Europos centrinio banko norą mažinti palūkanų normas. Jis tikėjosi, kad jie anksčiau sušvelnins pinigų politiką, o tai reikš, kad obligacijos atneš investuotojams labai gerą grąžą. Taigi, jis nusipirko šiuos vertybinius popierius, ir jie ėmė nešti jam vis daugiau nuostolių.

Minimas Japonijos bankas paskelbė, kad jo grynasis nuostolis šiais finansiniais metais greičiausiai bus 1,5 trilijono jenų (9,5 mlrd. dolerių), o tai tris kartus daugiau, nei tikėtasi anksčiau. JAV ir Europos obligacijų iš jo portfelio pardavimo programa yra skirta apriboti šį nuostolį. Tačiau ji bus įgyvendinamas palaipsniui, iki 2025 metų kovo mėnesio pabaigos. Bankas ketina toliau diversifikuoti savo investicijų portfelį, bei tuo pačiu pirkti daugiau akcijų.

„Stebina tai, kad jie neapsidraudė nuo palūkanų normų rizikos. Galbūt jie buvo labai įsitikinę, kad FED ir ECB siekia sumažinti palūkanas ir kad pinigų švelninimas buvo tik laikinai atidėtas“ - sako Robeco Group strategas Philip McNicholas.

Norinchukin turimų obligacijų pardavimas gali paskatinti kitas pagrindines Japonijos finansų institucijas imtis panašių veiksmų. Tai gali labai paveikti Europos ir JAV skolų rinkas. FED duomenimis, kovo pabaigoje Japonijos investuotojai turėjo JAV vyriausybės skolų, kurios bendra vertė – 1,18 trln. dolerių.