Verslo ir rinkų naujienos » JAV darbo vietų sukurta daugiau nei laukta


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2024-07-05 17:31.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=37749


Per pirmąjį šių metų vasaros mėnesį Amerikoje naujų darbo vietų ne žemės ūkio sektoriuose buvo sukurtas daugiau nei laukta. Tačiau kitą vertus augo bedarbystė.

Birželį šioje šalyje atsirado 206 tūkstančiai naujų darbo vietų ne žemės ūkio sektoriuose, arba penkiolika tūkstančių daugiau nei laukta. Tačiau tuo pačiu buvo sumažinti ankstesnių dviejų mėnesių duomenys, t.y. balandžio 57 tūkstančiais iki 108 tūkstančių, o gegužės - nuo 272 iki 218 tūkstančių.

Tuo tarpu bedarbystė Amerikoje birželį, palyginus su geguže, paaugo nuo keturių procentų iki 4.1 procento, kai laukta, jog šis rodiklis išliks toks pats. Tai aukščiausias lygis nuo pat 2021 metų spalio mėnesio.

Vadinamoji nedarbo norma, į kurią yra įskaičiuojami ir tie darbuotojai, kurie dirba ne pilną darbo dieną, tačiau norėtų dirbti visą darbo dieną, bei tie bedarbiai, kurie norėtų dirbti, bet prarado viltį susirasti darbą ir jo aktyviai neieško, Amerikoje birželio mėnesį, palyginti su ankstesniu, ir vėl nepakito bei siekė 7.4 procento. Tai aukščiausias lygis nuo pat 2021 metų lapkričio.

Vidutinis valandinis atlyginimas šioje šalyje per šeštą šių metų mėnesį, kaip ir laukta, augo 0.3 procento (mėnesį prieš tai - 0.4 procento), o metinis prieaugis prislopo nuo 4.1 iki 3.9 procento (mažiausias nuo pat 2021 metų birželio), kas atitiko prognozių vidurkį. Dalyvavimo darbo rinkoje rodiklis paaugo nuo 62.5 iki 62.6 procento.

Privačiame Amerikos sektoriuje per pirmąjį vasaros mėnesį darbo vietų padaugėjo 136 tūkstančiai, arba mažiau nei laukta, nes prognozuota, jog šis rodiklis sieks vidutiniškai 160 tūkstančių. Gegužės duomenys pakoreguoti nuo 229 iki 193 tūkstančių.

Viešajame sektoriuje per praėjusį mėnesį atsirado septyniasdešimt tūkstančių darbo vietų, kai mėnesį prieš tai - dvidešimt penki tūkstančiai. Tuo tarpu gamyklos darbuotojų skaičių sumažino aštuoniais tūkstančiais, kai laukta, kad padidins šešiais, o gegužę jų kiekis padaugėjo aštuoniais tūkstančiais.

Birželį Amerikos sveikatos priežiūros srityje darbo vietų padaugėjo 49 tūkstančiais, socialinėje pagalboje - 34 tūkstančiais, o statybose - 27 tūkstančiais. Kitą vertus darbuotojų sumažėjo mažmeninėje prekyboje (devyniais tūkstančiais) bei profesinėse ir verslo paslaugose (septynioliką tūkstančių).

Vidutinis mėnesinis naujų darbo vietų prieaugis šiais metais siekia 222 tūkstančius, palyginti su 251 tūkstančiu 2023 metais ir 377 tūkstančiais metais anksčiau.