Verslo ir rinkų naujienos » Gazprom pateiktas bendras 18,6 mlrd. eurų ieškinys


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2024-09-20 14:17.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=38057


Ankstyvoje ginkluoto išpuolio prieš Ukrainą stadijoje Rusija norėjo sulaikyti Europą nuo pagalbos teikimo invazijos aukoms, šantažuodama ją tuo, jog užsuks dujų kranelius. Europiečiai nepalūžo, todėl Gazprom turi problemų. Iš viso milžinui buvo iškeltas 18,6 mlrd. eurų ieškinys.

Kremliaus energetinis šantažas nepasiteisino. Prisiminkime, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, reaguodamas į Vakarų sankcijas, atjungusias Rusiją nuo SWIFT sistemos, pareikalavo už dujas sumokėti rubliais, nors sutartyse buvo numatyta kitaip. Dauguma Europos šalių nepasidavė, o ES nusprendė išvis atsisakyti Maskvos režimo parduodamo kuro.

Putinas įvykdė savo grasinimą, kraneliai buvo užsukti, o Gazprom dabar nuo to kenčia. Milžinas prarado turtingą pardavimo rinką, o gamtinių dujų atveju tiekimą nukreipti nėra taip paprasta, kaip, pavyzdžiui, žalios naftos. Be to, jam tenka nagrinėti ieškinius iš klientų, kuriems žaliavų tiekimas buvo neteisėtai sustabdytas.

Reuters ir opozicinis The Moscow Times praneša, kad mažiausiai 19 kompanijų iš 11 šalių padavė Gazprom į teismą ir reikalauja iš viso beveik 19 mlrd. eurų. Kaip apskaičiavo BCS, bendra pretenzijų milžinei suma viršijo jos grynąsias pajamas iš dujų pardavimo visose užsienio rinkose.

Didžiausią ieškinį (13 mlrd. eurų) iškėlė Vokietijos bendrovė Uniper, anksčiau buvusi stambiausia Rusijos įmonės užsakovė ir Nord Stream 2 bendrainvestuotoja.

Milijardinės pretenzijos kelia grėsmę, kad Europoje bus areštuoti mokėjimai Gazprom, perspėja Alfa Bank analitikas Nikita Blokhinas. Kompensacijų reikalaujančios bendrovės gali bandyti areštuoti kitų rusiškų dujų pirkėjų kompanijai pervestus pinigus. Tokia situacija ypač gali susidaryti Austrijoje, kur gegužės pabaigoje nacionalinis dujų operatorius OMV pranešė apie bandymus „perimti“ mokėjimus Gazprom.

Vengrai, slovakai ir italai vis dar moka rusams už dujas. Rusijos bendrovei dabartinė situacija reiškia tolesnius veiklos apribojimus Europoje.