Verslo ir rinkų naujienos » Buvusi FTX vadovo mergina nuteista kalėti tik dvejus metus


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2024-09-25 14:02.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=38074


Skandalingosios FTX kriptovaliutų keityklos įkūrėjo Samo Bankmano-Friedo buvusi mergina ir bendrininkė Caroline Ellison Niujorko teismo nuteista kalėti tik dvejus metus minimalaus saugumo lygio kalėjime.

Ji taip pat turės grąžinti 11 mlrd. JAV dolerių, pasisavintų per FTX biržos veiklą. Nuosprendį jos byloje paskelbė Lewisas Kaplanas, tas pats teisėjas, kuris anksčiau nuteisė Samą Bankmaną-Friedą kalėti 25 metus. Tai, kad nuosprendis Ellison buvo gana švelnus, lėmė tai, kad ji pasiekė susitarimą su prokuratūra, kuriame prisipažino kalta dėl kaltinimų pinigų plovimu ir vadinamo komunikacijos sukčiavimo. Ji taip pat davė išsamius parodymus, apkaltinančius jos buvusį vaikiną.

„Per 30 metų mačiau daug žmonių, bendradarbiaujančių su tyrėjais. Nė vienas iš jų to nepadarė taip, kaip ponia Ellison“ – sakė teisėjas Kaplanas.

Per teismo procesą Caroline Ellison atidžiai išanalizavo FTX ir Alameda dokumentus, paaiškindama sukčiavimo mechanizmus. Ji, be kita ko, atskleidė kaip parengė septynias skirtingas dokumentų, rodančių jos fondo likutį, versijas, kurias, atsižvelgdama į situaciją, turėjo parodyti skolintojams.

Ji sakė, kad Alameda turėjo „faktiškai neribotą kredito liniją“ su FTX, kuri buvo maitinama biržos klientų pinigais. Jos teigimu, FTX prieš pat žlugimą klientams buvo skolinga 12 milijardų JAV dolerių, tačiau tuo metu jų sąskaitose šioje biržoje buvo tik 4 milijardai JAV dolerių.

Gegužę Ryanas Salame'as, buvęs FTX filialo Bahamuose direktorius, buvo nuteistas kalėti 90 mėnesių. Jis taip pat bendradarbiavo su tyrėjais. Gary'is Wangas ir Nishadas Singhas, FTX direktoriai, kurie buvo artimi Bankman-Friedo bendražygiai (prieš kurį jie liudijo), taip pat susitarė su prokuroru dėl ieškinio. Tačiau jų bylose nuosprendžiai dar nepriimti. Singho atveju jis turi būti paskelbtas spalio 30 dieną, o Wang byloje - lapkričio 20 dieną. Greičiausiai jiems taip pat bus skirta kelerių metų laisvės atėmimo bausmė.

Caroline Ellison vadovavo Alameda Research fondui, kuris buvo glaudžiai susijęs su FTX kriptovaliutų birža. Su jo pagalba, be kita ko, buvo pervesti šios biržos klientų pinigai, kurie vėliau perėjo per mokesčių rojuje registruotų įmonių raizginį. Ellison labai išsamiai žinojo šio nusikaltimo mechanizmą. Alameda Research iš FTX klientų turėjo gauti 8 mlrd. dolerių, kurie buvo panaudoti prekybai kriptovaliutų rinkoje.

FTX birža buvo laikoma trečia pagal dydį kriptovaliutų keitykla pasaulyje, o jos vertė buvo pakilusi iki net 32 mlrd. dolerių. Ji žlugo 2022 metų lapkritį. FTX byla buvo bene didžiausias finansinis nusikaltimas JAV istorijoje.