Verslo ir rinkų naujienos » Elektros kaina biržoje mažiau nei du centai


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2024-09-26 16:52.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=38080


Vidutinė elektros kaina biržoje rytojaus darbo dienai mūsų šalyje nesiekia nei dviejų centų už kilovatvalandę ir yra beveik mažiausia visoje Europoje.

Penktadieniui vidutinė elektros kaina Lietuvoje (kaip ir kitose Baltijos šalyse) sudaro vos 1,405 euro cento už kilovatvalandę, arba net 67,5 procento mažiau nei šiandien. Mažesnė ji buvo tik rugsėjo devintą dieną, kai nesiekė nei vieno euro cento.

Yra įprasta, kad savaitgalį dažnai vidutinė elektros kaina biržoje smunka, dėl sumažėjusios paklausos iš verslo pusės, tačiau rytoj mes turime vis dar darbo dieną. Penktadienį elektros kaina mažesnė nei mūsų šalyje bus tik Švedijoje (mažiau nei vienas centas) ir Suomijoje (1,226 euro cento), kai Lenkijoje ji sieks 4,501 euro cento, o Vokietijoje - 1,476 euro cento už kilovatvalandę. Brangiausiai už ją mokės Juodkalnija (10,6 euro cento) bei Graikija (9,35 euro cento).

Bent kol kas vidutinė elektros kaina rugsėjį biržoje Lietuvoje siekia 8,667 euro cento už kilovatvalandę, arba 26,1 procento mažiau nei prieš metus per tą patį laikotarpį. Lyginant su rugpjūčiu, ji smuko devynioliką procentų ir tai pirmasis kritimas po to, kai prieš tai elektra brango keturis mėnesius iš eilės.