Verslo ir rinkų naujienos » Kazachstanas planuoja naują dujotiekį, kad padidintų eksportą į Kiniją


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2024-10-02 17:59.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=38103


Kazachstanas derasi su Kinija dėl dujų eksporto didinimo ir svarsto statyti papildomą dujotiekį, o tai išryškina augančią šios šalies svarbą energijos išteklių rinkoje regione, praneša Bloomberg.

Dėl Kinijos dujų poreikio Kazachstanas konkuruos su kaimyninėmis šalimis, tokiomis kaip Turkmėnistanas ir Rusija. Beveik prieš trejus metus Rusijai įsiveržus į Ukrainą, Maskva prarado pagrindinius klientus Europoje, todėl Kinija tapo svarbia alternatyvia rinka, nepaisant šios šalies ekonomikos sulėtėjimo.

„Nepaisant pranešimų apie Kinijos ekonomikos sulėtėjimą, dujų paklausa vis dar auga“ – sakė dujų operatoriaus QazaqGaz NC JSC prezidentas Sanžaras Žarkešovas.

Kazachstanas, didžiausia pasaulyje šalis, neturinti jūros prieigos, siekia padidinti dujų gavybą, kad patenkintų augančią vidaus paklausą ir padidintų pajamas iš eksporto. Šiuo metu Kazachstanas į Kiniją siunčia apie 4 milijardus kubinių metrų dujų, o pats sunaudoja apie 21 mlrd. kubinių metrų. 2023 metais abi šalys atnaujino trejų metų eksporto sutartį.

Didėjantis dujų tiekimas į užsienį gali padėti QazaqGaz kompensuoti nuostolius, patirtus dėl nepelningų pardavimų vidaus rinkoje, kur vyriausybė dirbtinai palaiko žemas kainas.

QazaqGaz bendradarbiauja su pagrindiniais dujų gamintojais, tokiais kaip valstybinė KazMunayGas ir Tengizo, Kašagano ir Karačaganako telkinių operatoriai, kad padidintų gamybą. Minima įmonė taip pat bendradarbiauja su Kataro investuotojais įgyvendinant projektus, kurie, kaip tikimasi, iki 2029 metų kilstelės dujų gavybą dar 3,5 milijardo kubinių metrų. Bendrovė kartu su Chevron ieško ir naujų dujų išteklių.

QazaqGaz taip pat planuoja nutiesti antrą dujotiekį lygiagrečiai esamam maršrutui Beyneu-Bozoy-Shymkent. Kaip pranešė kompanijos prezidentas, šiuo metu šis didesnis dujotiekis veikia maždaug 70 procentų savo pajėgumų, o tai reiškia, kad yra vietos papildomam tiekimui. Naujo dujotiekio tiesimo kaina gali svyruoti nuo 3 iki 6 mlrd. dolerių, o jo įgyvendinimas gali užtrukti dvejus - trejus metus. Sprendimas šiuo klausimu bus priimtas dar šiais metais.