Verslo ir rinkų naujienos » Šimtas dolerių už barelį?


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2024-10-03 18:48.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=38109


Trečiadienį žalios naftos rinkoje labai išaugo susidomėjimas pirkimo opcionais, kurie atneš pelną, jei šios žaliavos kaina pasieks 100 dolerių už barelį. Šis reiškinys atspindi didėjantį investuotojų susirūpinimą dėl galimų tiekimo sutrikimų Artimuosiuose Rytuose.

Naftos kainos kyla, o tai gilina savaitės pradžioje prasidėjusią tendenciją. Bloomberg cituojami analitikai tai aiškina kaip bandymą apsisaugoti nuo staigaus kainų kilimo artimiausioje ateityje rizikos.

Šiandien iki pietų Brent žalios naftos opcionų prekybos apimtis su realizavimo data gruodį ir 100 dolerių realizavimo kaina pasiekė beveik 27 mln. barelių ekvivalentą. Tuo pačiu metu amerikietiškos WTI žalios naftos opcionai su panašiais parametrais pasiekė daugiau nei 7 mln. barelių. Rinkos ekspertų teigimu, šie sandoriai apėmė ir pirkimo, ir pardavimo opcionus. Tai rodo grįžimą į balandį susidariusią situaciją, kai įtampa Artimuosiuose Rytuose kėlė analitikų susirūpinimą dėl naftos kainos šuolio.

TP ICAP Group Plc energetikos specialistas Scott Shelton neabejoja, kad investuotojai vis rimčiau žiūri į kylančių naftos kainų problemą. Jis pabrėžia, kad ženklaus gavybos nuosmukio tikimybė nedidelė, tačiau geopolitikos kontekste aiškias prognozes pateikti sunku bei taip pat priduria, kad pagrindinė pasiūlos ir paklausos pusiausvyra iš esmės išlieka silpna.

Antradienį Brent žalios naftos kainos svyravimas buvo didžiausias nuo praėjusių metų kovo. Tai buvo tiesioginė reakcija į Irano raketų ataką prieš Izraelį ir Tel Avivo pranešimą apie atsakomuosius veiksmus. Šie įvykiai sukėlė didelių neramumų naftos rinkoje, kuriai ankstesnėmis savaitėmis buvo būdingas didelis trumpųjų pozicijų skaičius.

Dėl augančio susidomėjimo pirkimo pasirinkimo sandoriais smarkiai išaugo šių sutarčių vertė. WTI ir Brent žaliavinių opcionų, kurių pradinė kaina siekė 100 dolerių, vertė pasiekė aukščiausią lygį nuo rugpjūčio vidurio. Tačiau analitikai perspėja, kad ši aukšta opcionų pozicija prieštarauja rinkos fundamentams, rodantiems galimą perteklinę pasiūlą ateinančiais mėnesiais.

Artėjant vakarui Brent rūšies žaliavinė nafta brango beveik keturiais procentais iki 76.70 dolerių už barelį, o WTI - virš keturių procentų iki 72.97 dolerių už barelį. Nuo metų pradžios jų kainos atitinkamai nežymiai krito bei paaugo virš vieno procento.