Verslo ir rinkų naujienos » Geresni nei laukta JAV darbo rinkos duomenys


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2024-10-04 15:37.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=38112


Per pirmąjį šių metų rudens mėnesį Amerikos darbo rinkos duomenys buvo geresni nei laukta, t.y. smuktelėjo bedarbystė, naujų darbo vietų sukurta daugiau nei progozuota, be to, sparčiau augo darbo užmokestis.

Bedarbystė per minimą mėnesį nelauktai krito nuo 4.2 iki 4.1 procento, o prognozuota, kad nepakis. Naujų darbo vietų ne žemės ūkio sektoriuose atsirado net 254 tūkstančiai (laukta vos 147 tūkstančių), arba daugiausiai per pastrąjį pusmetį, kai paskutinių dvylikos mėnesių vidurkis siekia 203 tūkstančius.

Rugpjūtį ne žemės ūkio sektoriuose sukurtų naujų darbo vietų skaičius po korekcijos buvo kilsteltas septynioliką tūkstančių iki 159 tūkstančių, o liepos - nuo 89 iki 144 tūkstančių. Dalyvavimo darbo rinkoje rodiklis per mėnesį nepakito bei kaip ir prognozuota sudarė 62.7 procento.

Vadinamoji nedarbo norma, į kurią yra įskaičiuojami ir tie darbuotojai, kurie dirba ne pilną darbo dieną, tačiau norėtų dirbti visą darbo dieną, bei tie bedarbiai, kurie norėtų dirbti, bet prarado viltį susirasti darbą ir jo aktyviai neieško, Amerikoje rugsėjo mėnesį, palyginti su ankstesniu, krito nuo 7.9 iki 7.7 procento.

Vidutinis valandinis atlyginimas per devintąjį šių metų mėnesį JAV paaugo 0.4 procento, o laukta 0.3 procento prieaugio, kai rugpjūtį jis sudarė 0.5 procento. Metinis šio rodiklio prieaugis padidėjo nuo 3.9 procento iki keturių procentų (prognozuotas kritimas iki vidutiniškai 3.8 procento) ir buvo didžiausias per paskutinius keturis mėnesius.

Privačiame Amerikos sektoriuje per rugsėjį atsirado 223 tūkstančiai naujų darbo vietų, arba beveik dvigubai daugiau nei ankstesnį mėnesį, kai šis rodiklis siekė 114 tūkstančių. Laukta, kad šįkart jis sieks tik 125 tūkstančius. Viešajame sektoriuje darbo vietų padaugėjo 31 tūkstančiu, kai mėnesį prieš tai - 45 tūkstančiais (anksčiau skelbta, jog tik 24 tūkstančiais).



JAV fabrikuose šįkart darbo vietų sumažėjo septyniais tūkstančiais (laukta penkių tūkstančių kritimo), o per paskutinį vasaros mėnesį - 27 tūkstančiais.

Rugsėjį užimtumas ir toliau didėjo maitinimo paslaugų ir gėrimų srityse (69 tūkstančiais), sveikatos apsaugoje (45 tūkstančiais), socialinėje paramoje (27 tūkstančiais) ir statyboje (25 tūkstančiais).

Kitą vertus darbo vietų skaičius mažai pasikeitė kasybos, karjerų eksploatavimo, naftos ir dujų gavybos srityse, didmeninėje bei mažmeninėje prekyboje, transportavimo ir sandėliavimo sektoriuje, informacinių technologijų srityje, finansinėje veikloje bei profesionaliose ir verslo paslaugose.