Verslo ir rinkų naujienos » Visi turi kuo pasidžiaugti


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2024-10-05 21:17.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=38113


Tikrai visi turi kuo pasidžiaugti ir pozityvumo tikrai neturėtų trūkti, nes prasitęsė palūkanų mažinimas, kuris be jokios abejonės aktualus visiems, rinkose buvo užfiksuoti įvairūs nauji rekordai bei galiausiai sulaukėme Kinijos atgimimo.


Įsibėgėjantis palūkanų mažinimas

Kaip įprasta tiek investuotojų, tiek ekonomistų, analitikų, šalių valdžių bei verslo ir namų ūkių dėmesio centre išliko Centriniai bankai ir jų vykdoma monetarinė politika ir iš tiesų visi jie galėjo lengviau atsipūsti ir pasidžiaugti. Belieka konstatuoti, jog už pinigų politiką atsakingiems asmenims pavyko suvaldyti ne juokais buvusią subujojusią infliaciją bei pasitvirtino lūkesčiai, kad vis labiau įsibėgės palūkanų mažinimas, t.y. esamų aptarnavimo ir naujų paskolų ėmimo kaštų kritimas. 

Europos Centrinis bankas išliko nuoseklus bei kaip ir antrojo ketvirčio paskutinį mėnesį, taip ir praėjusio ketvirčio paskutinį mėnesį, t.y. rugsėjį vėl dvidešimt penkiais baziniais punktais sumažino savo bazinę palūkanų normą, kas atitiko rinkos dalyvių lūkesčius. Tuo tarpu Amerikos Federalinis Rezervų bankas, kuris ne pirmasis tarp pagrindinių pasaulio monetarinės politikos vykdytojų šiame etape pradėjo mažinti skolinimosi kainą, nutarė neatsilikti nuo ECB ir jį pavyti bei iškart agresyviai vienu kartu palūkanas nukirpo net penkiasdešimt bazinių punktų, kas dalinai buvo staigmena, tiesa, artėjant posėdžiui lūkesčiai dėl tokio žingsnio nuosekliai augo.

Taigi, žinoma, esminis klausimas dabar yra ne ar per šį paskutinį šių metų ketvirtį tiek Europos, tiek Amerikos Centriniai bankai dar labiau sušvelnins savo pinigų politikas, kas rinkoje jau yra savaime suprantamas dalykas ir įvertintas kainose, o kiek ir kokiu mastu bus nukirptos palūkanos. Be jokios abejonės viskas priklausys nuo pasirodysiančių naujausių makroekonominių, o visų pirmą infliacijos ir jos lūkesčių duomenų. Ir štai, nors praėjusį mėnesį ECB vadovė leido suprasti, kad iki kito spalio mėnesio posėdžio bus labai trumpas vos šešių savaičių laikotarpis ir mažai tikėtina, kad monetarinė politika jo metu bus dar labiau sušvelninta, bet lūkesčiai rinkoje dėl tokio žingsnio pastaruoju metu gerokai išaugo ir ypač po to, kai rugsėjį metinė infliacija euro zonoje nukrito žemiau Centrinio banko tikslinio lygio. Tuo tarpu, kad tiek FED, tiek ECB palūkanas kirps gruodį - tai jau seniai rinkoje įvertintas dalykas. 


Rekordai

Kalbant apie rekordus, visų pirma norisi paminėti ir išskirti ne ką kitą, o visiems puikiai žinomą ir kai kam banalų ir konservatyvų auksą. Būtent šis metalas buvo viena iš labiausiai per praėjusį ketvirtį pabrangusių žaliavų bei tuo pačiu jo investicinė grąža buvo viena iš didžiausių kalbant apie visas pagrindines rinkas. Daug ką taip pat pasako tas faktas, jog aukso kaina per praėjusius tris mėnesius pakilo labiausiai nuo pat 2016 metų. Na ir galiausiai, būtent šis taurusis metalas per praėjusį ketvirtį ne kartą vis gerino savo visų laikų kainos rekordą. Auksas tradiciškai laikomas saugiu prieglobsčiu ir investicija, kuri padeda apsisaugoti nuo pinigų nuvertėjimo, be to, šį vertingąjį metalą kaip dalį rezervų renkasi ir Centriniai bankai.

Naujų rekordų per praėjusį ketvirtį sulaukėme ir akcijų rinkoje. Kalbant apie didžiausią pasaulyje Amerikos akcijų rinką, šįkart tarp pagrindinių indeksų pagal prieaugį lyderiavo ne kas kitas o būtent seniausias Dow Jones Industrial Average, kuris tuo pačiu kaip ir platusis akcijų rinkos indeksas S&P500 pasiekė savo naują visų laikų rekordinę vertę. Tuo tarpu technologinis JAV akcijų rinkos indeksas Nasdaq nors ir vėl paaugo, tačiau per praėjusį ketvirtį nesugebėjo pakilti iki naujo rekordinio lygio, be to, verta pažymėti, jog jo teigiama grąža mažėjo jau trečią ketvirtį iš eilės.
  
Iki naujų absoliučiai rekordinių lygių pakilo ir Vokietijos pagrindinio akcijų rinkos indekso DAX vertė. Pats minimas indeksas atsitiesėpo to, kai per antrąjį šių metų ketvirtį fiksavo savo vertės kritimą.  Be to, kalbant apie kitas akcijų rinkas, toliau į viršų stiebėsi ir vis naujesnius rekordinius lygius šturmavo ne kas kitas, o Indijos akcijų rinkos pagrindinis indeksas. Investuotojai ir toliau tiki šios šalies perspektyvomis ir noriai ten investuoja savo pinigus.


Kinijos atgimimas

Netikėtas šių metų trečiojo ketvirčio akcentas - įvykis ir faktorius finansų rinkose tapo Kinijos, o tiksliau šios šalies akcijų rinkos tikrų tikriausias atgimimas. Tiesa, jo sulaukėme tik antroje rugsėjo pusėje, bet jis buvo iš tiesų itin staigus ir labai galingas bei itin senokai matytas. Tačiau to pakako, jog būtent Kinijos akcijos rinkos pagrindinis indeksas kartu su Honkongo indeksu užfiksuotų patį didžiausią prieaugį per ketvirtį tarp visų pasaulio akcijų rinkų pagrindinių indeksų.
 
Šio beprotiško ralio pagrindiniu katalizatoriumi tapo ne kas kitas, o Kinijos valdžia ir jos siekis paskatinti prislopūsį šalies ekonomikos augimą. Šios Azijos valstybės valdytojai įvairiomis priemonėmis per įvairias programas ketina į ekonomiką įlieti milijardines sumas ir tai sukėlė akivaizdžią euforiją investuotojų tarpe. Be jokios abejonės tik laikas parodys kiek ji truks ir ar tai bus tvarus bei ilgalaikis reiškinys, t.y. naujos augimo tendencijos pradžia.

Žinoma, verta paminėti ir tai, kad prieš rugsėjo antroje pusėje prasidėjusi ralį Kinijos akcijų rinkoje vyravo išpardavimo nuotaikos ir iš šios šalies akivaizdžiai intensyviai traukėsi užsienio kapitalas. Kitaip sakant, turėjome gan stipriai išparduotą rinką ir galiausiai su šios šalies valdžios pagalba realizavosi stipriai suspaustos spyruoklės efektas, t.y. ji galingai atšoko.


Autorius: TI