Verslo ir rinkų naujienos » Europoje ir Lietuvoje augo mažmeninė prekyba


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2024-10-07 13:10.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=38116


Remiantis šiandien paviešintais naujausiais Eurostat duomenimis, tiek euro zonoje, tiek Europos sąjungoje ir mūsų šalyje fiksuotas mažmeninės prekybos apimčių prieaugis.

Rugpjūtį lyginant su ankstesniu mėnesiu, Lietuvoje minimas rodiklis augo 0.2 procento, kaip beje ir euro zonoje, o Europos sąjungoje fiksuotas 0.3 procento prieaugis. Liepą pas mus mažmeninė prekyba augo 1.4 procento, Europos sąjungoje - 0.1 procento, o štai euro zonoje šis rodiklis nepakito.

Tarp sąjungos šalių sparčiausiai rugpjūtį mažmeninė prekyba kilo Liuksemburge (5.3 procento) bei Kipre (2.2 procento), o štai daugiausiai smuko Danijoje (1.5 procento) ir Slovakijoje (1.1 procento).

Remiantis Eurostat duomenimis, per aštuntą šių metų mėnesį bendroje valiutos zonoje maisto, gėrimų ir tabako pardavimai pakilo 0.2 procento, ne maisto produktų - 0.3 procento, kai automobilinių degalų augo 1.1 procento. Sąjungoje maisto, gėrimų ir tabako pardavimai kilo 0.1 procento, ne maisto produktų - 0.3 procento, o degalų padidėjo vienu procentu.

Tuo tarpu šių metų rugpjūtį lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, euro zonoje mažmeninė prekyba paaugo 0.8 procento (liepą fiksuotas 0.1 procento kritimas), Europos sąjungoje metinis prieaugis padidėjo nuo 0.3 iki vieno procento, o Lietuvoje prislopo nuo 5.6 iki 4.4 procento.

Tarp bendros sąjungos valstybių per minimą laikotarpį labiausiai mažmeninė prekyba pasistiebė Liuksemburge (17.3 procento) bei Rumunijoje (8.9 procento), o daugiausiai smuko Estijoje (2.7 procento) ir Belgijoje (1.7 procento).

Euro zonoje per metus degalų pardavimai augo 2.5 procento, o Europos sąjungoje - dviem procentais, ne maisto produktų pardavimai didėjo atitinkamai 1.4 bei 1.7 procento, o maisto, gėrimų ir tabako krito 0.2 procento bei nepakito.