Verslo ir rinkų naujienos » Paaiškėjo, kaip dailidė uždirbo ir prarado daugiau nei 300 mln. dolerių


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2024-10-07 17:12.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=38118


Dailidė Christopher DeVocht iš Vankuverio salos (Kanada) savo veiklą pradėjo kaip ir daugelis kitų prekiautojų. Po darbo domėjosi kapitalo rinkos paslaptimis ir investavo. Dabar paaiškėjo, kaip jis uždirbo ir prarado daugiau nei 300 mln. dolerių.

Minimas investuotojas susižavėjo Tesla akcijų opcionais, o po to atėjo vienas iš karščiausių laikotarpių finansų rinkų istorijoje. Dabar Christopher DeVocht tai aprašo praėjusią savaitę pateiktame ieškinyje.

Jis teigia, kad 2019 metų pabaigoje jo sąskaitoje Royal Bank of Canada maklerių biure buvo 88 tūkstančiai Kanados dolerių (CAD), o po dvejų metų – 415 mln. Kanados dolerių (306 mln. JAV dolerių). Christopher DeVocht tada savo pelno nerealizavo, o kai 2022 metais krito Teslos akcijų kaina, jis viską prarado. Tai minimas investuotojas parašė ieškyje prieš RBC Dominion Securities, RBC Wealth Management ir apskaitos įmonę Grant Thornton.

Prie ieškinio, kuris yra preliminarus pranešimas apie pretenziją, nepateikti įrodymai – tarpininkavimo biuro sąskaitos išrašai ar kiti dokumentai, patvirtinantys jo pelną ir nuostolius, pabrėžia agentūra Bloomberg.

DeVocht tvirtina, kad jo gautais patarimais daugiausia buvo siekiama sumažinti mokestines prievoles, o brokeris neatsižvelgė į jo žinių apie rinką lygį. Į Tesla akcijų opcionus jis investavo pinigus, pasiskolintus iš Kanados karališkojo banko.

„RBC manė, kad ponas DeVocht buvo pažengęs investuotojas, o tai buvo tiesa, kalbant apie jo opcionų pirkimo ir pardavimo strategiją jo Tesla akcijų sandoriuose, tačiau RBC neatsižvelgė į tai, kad Christopher DeVocht turi bendrų žinių apie investavimą, finansinį planavimą ir mokesčius, kurios iš tikrųjų buvo ribotos“ – teigiama ieškinyje.

Kai 2020 metų liepos mėnesį Christopher DeVocht pirmą kartą pasirodė Kanados banko filiale, jis norėjo pasiimti paskolą, kad išsikraustytų iš nuomojamo buto ir nusipirktų namą. Tuo metu jo investicijų portfelis buvo vertas apie 26 milijonus Kanados dolerių ir sparčiai augo pagal civilinį ieškinį, pateiktą Britų Kolumbijos Aukščiausiajame teisme Vankuveryje.

Netrukus jis buvo nukreiptas pas „patarėją ir koordinatorių“ banke, kuris vėliau susisiekė su Grant Thornton buhalteriu. Profesionalų komanda, siekiant susimažinti mokamus mokesčius, jam patarė įkurti įmonę, pervesti į ją visus vertybinius popierius ir jais prekiauti bendrovės viduje „su strategiją sukaupti kuo daugiau Tesla akcijų ir jas laikyti kuo ilgiau“.

Tai lėmė „ekstremalią koncentraciją“ Tesla pozicijoje, o tai sukėlė atitinkamą riziką. Kai 2021 metais akcijos pakilo, tai lėmė didžiulį pelną – jo portfelis per maždaug aštuonis mėnesius išaugo nuo 186 mln. iki 415 mln. Kanados dolerių. Tačiau 2022 metais Tesla akcijų kaina krito su periodiškais atšokimais, o DeVocht bandė susigrąžinti dalį nuostolių, pasiskolinęs 20 milijonų Kanados dolerių iš savo įmonės ir panaudodamas juos trumpalaikiams sandoriams savo asmeninėje sąskaitoje.

Ši strategija žlugo ir pinigai buvo prarasti. Kai 2022 metų spalio mėnesį Tesla nuosavybės vertybiniai popieriai smuko dar labiau, Christopher DeVocht turėjo parduoti savo turėtas minimos įmonės akcijas, kad grąžintų paskolas. Jis ir jo įmonė bandė sumažinti šiuos nuostolius, tačiau galiausiai turėtų vertybinių popierių vertė nukrito iki nulio.

Jei ne „neadekvatūs patarimai“, kuriuos Christopher DeVocht gavo, jis ir jo įmonė „būtų pasilikę didelę savo turto dalį ir įgyvendinę finansinį planą, dėl kurio nebūtų prarasta visa jų grynoji vertė“. Minimas investuotojas ir jo įmonė reikalauja atlyginti žalą dėl sutarties pažeidimo ir aplaidumo.