Verslo ir rinkų naujienos » Po 1,19 dolerio už 1 dolerį


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2024-10-08 16:52.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=38123


Amerikos Federalinis bankroto teisėjas nusprendė, kad beveik visi žlugusios kriptovaliutų įmonės FTX kreditoriai gaus pelno iš pinigų, kuriuos įnešė į biržą.

Praėjus beveik dvejiems metams po FTX bankroto, Delavero teisėjas patvirtino bendrovės reorganizavimo planą, pagal kurį žlugusios kriptovaliutų biržos klientams išmokama daugiau nei 14 mlrd. dolerių.

„Žvelgiant į ateitį, esame pasirengę grąžinti 100 procentų bankroto reikalavimų sumų ir palūkanas nevyriausybiniams kreditoriams per didžiausią ir sudėtingiausią bankroto turto paskirstymą istorijoje“ – sakė FTX, kuriai 2022 metų pabaigoje iškelta bankroto byla, generalinio direktoriaus pareigas pradėjęs eiti John Ray.

Bendrovė teigia, kad grąžinimui surinko nuo 14,7 iki 16,5 milijardo dolerių vertės turto. FTX anksčiau apskaičiavo, kad yra skolinga kreditoriams apie 11,2 mlrd. dolerių.

Pagal Delavero bankroto teisėjo John Dorsey patvirtintą planą, 98 procentai FTX kreditorių gaus 119 procentų jiems leidžiamos reikalavimo sumos nuo 2022 metų lapkričio mėnesio, kai birža pateikė bankroto apsaugą.

Po FTX žlugimo bitkoino kaina pakilo maždaug 260 procentų. FTX surinko pinigus pardavęs tam tikrą turtą, įskaitant rizikos investicijas, kurias turėjo birža, ir kitas investicijas, kurias turėjo Alameda Research, Bankman-Fried kriptovaliutų rizikos valdymo fondas.

Bankroto procedūros vykdytojai teigia paskelbsiantys atskirą pranešimą apie išmokėjimo plano įsigaliojimo datą ir paskirstymo pradžią.

Šis sprendimas yra reikšmingas žingsnis į priekį, tačiau jis kelia tam tikrų prieštaravimų tarp kreditorių, kurie mano, kad grąžinimai nepadengs visos jų kriptovaliutų vertės, kuri ženkliai pašoko per pastaruosius dvejus metus. Tai reiškia, kad kai kurie kreditoriai gali susigrąžinti tik dalį dabartinės savo kriptovaliutų vertės. Taip yra todėl, nes grąžinimas taikomas vertei fiat valiuta, turimai tą laikotarpį, o ne kriptovaliutos kiekiui.

Sunil Kavuri (vienas iš FTX kreditorių, veikiančių kriptovaliutų bendruomenėje) atkreipė dėmesį, kad vartotojai gali susigrąžinti tik 10 - 25 procentus tikrosios savo kriptovaliutų vertės, kadangi plane neatsižvelgiama į žetonų vertės padidėjimą nuo 2022 metų. Daugeliui nukentėjusiųjų tai gali reikšti, kad grąžinimas bus daug mažesnis nei vertė, kurią jie būtų galėję gauti, jei laiku būtų turėję prieigą prie savo turto.

FTX įkūrėjas Sam Bankman-Fried praėjusį lapkritį buvo nuteistas už septynis nusikaltimus, įskaitant kaltinimus, susijusius su milijardų dolerių vagyste iš FTX klientų. Jam skirta 25 metų laisvės atėmimo bausmė.