Verslo ir rinkų naujienos » Kuba nori prisijungti prie BRICS


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2024-10-09 17:04.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=38129


Kuba pateikė oficialią paraišką prisijungti prie BRICS kaip šalis partnerė, pranešė Carlosas Pereira iš Havanos Užsienio reikalų ministerijos. Laiškas buvo adresuotas Vladimirui Putinui, kuris šiais metais pirmininkauja grupei.

Socialinė ir ekonominė padėtis Karibų jūros šalyje šiuo metu laikoma blogiausia nuo praėjusio amžiaus šeštojo dešimtmečio Fidelio Castro vadovaujamos revoliucijos. Per pastaruosius dvejus metus iš Kubos pabėgo rekordinis žmonių skaičius. Gyvenimą ir verslą saloje dar labiau apsunkina elektros trūkumas.

Naujausiais duomenimis, rugsėjį Kuboje metinė infliacija siekė 30 procentų. Tačiau „neformali“ infliacija, matuota amerikiečių ekonomisto Steve Hanke bei atsižvelgiant į valiutos kurso įtaką dolerio atžvilgiu, siekia 42 procentus.

Ekonominė krizė Kuboje yra daugelio veiksnių derinys, įskaitant COVID-19 pandemijos padarinius, sugriežtintas JAV sankcijas ir valstybės dominavimu pagrįstą modelį, kai veiklą stabdo biurokratija, prastas valdymas ir korupcija, rašo Reuters.

Ekonominių problemų kamuojamoje Kuboje didėja rusų verslo buvimas, pranešė valstybinė spaudos agentūra Prensa Latina, pažymėdama, kad nuo 2023 metų sausio jie Karibų jūros saloje įkūrė apie 100 įmonių.

Kitas BRICS viršūnių susitikimas vyks spalio 22 – 24 dienomis Kazanėje. Apie savo vizitą jame paskelbė Kinijos ministras pirmininkas Xi Jinping. Be organizacijos valstybių narių vadovų, viršūnių susitikime planuoja dalyvauti Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas ir Armėnijos, Baltarusijos, Mongolijos ir Bolivijos atstovai. Rusijos ambasadorius Kuboje Viktoras Coronelli pranešė, kad Kubos delegacija taip pat buvo pakviesta dalyvauti.

2024 metais Malaizija, Azerbaidžanas ir Turkija oficialiai pateikė paraiškas prisijungti prie BRICS. Turkijos prašymą, be kita ko, lemia ir Ankaros nusivylimas dėl stojimo į ES proceso įšaldymo, sako Asli Aydintasb iš ECFR ekspertų grupės. BRICS neturi ekonominės reikšmės Turkijai, bet turi politinę reikšmę, pridūrė ji. Serbija taip pat žvelgia į BRICS. „ES mums nėra vietos, alternatyva yra BRICS grupė“ – viename iš tekstų pripažino Serbijos vyriausybės vicepremjeras Aleksandras Vulinas.

BRICS šalių grupę 2009 metais įkūrė Brazilija, Indija, Rusija ir Kinija. Šiuo metu asociacijai taip pat priklauso: Pietų Afrika, Egiptas, Iranas, Jungtiniai Arabų Emyratai, Saudo Arabija ir Etiopija. Prie šios grupės planavo prisijungti ir Argentina, tačiau vėliau tai atmetė.

BRICS vienija šalis, kurios kartu sukuria 1/3 pasaulio BVP ir kuriose gyvena 45 procentai žemės gyventojų. Bloko valstybėms narėms priklauso beveik 45 procentai pasaulio naftos atsargų.

Ekspertai jau seniai abejojo ​​BRICS ekonomine, politine ir ideologine darna, o naujų narių priėmimas dar labiau padidina vidinių ginčų riziką ir apsunkina sprendimų priėmimą.