Verslo ir rinkų naujienos » Sėkmingas „Eleving Group“ IPO ir „15min“ žingsnis į rinkas


Autorius: SEB bankas, Parašyta: 2024-10-10 10:42.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=38131


JAV akcijos toliau kyla į aukštumas. Vakar S&P 500 indeksas (+0,7 proc.) toliau kilo į naujas aukštumas. Investuotojai šiandien laukia JAV infliacijos duomenų, tikimasi, jog per rugsėjį kainos kilo 0,1 proc., o metinis augimas prislopo iki 2,3 proc. – tai būtų žemiausias infliacijos lygis nuo pat 2021 m. pradžios.

Skirtingai nuo JAV, kur akcijos kyla dėl mažėjančios infliacijos ir stipraus ekonominio augimo, Kinijoje akcijų vertes toliau „stumdo“ valdžios pranešimai. Kinijos centrinis bankas instituciniams investuotojams paruošė 70,6 mlrd. USD likvidumo didinimo paketą, tai prisidėjo prie HANG SENG ir CSI 300 indeksų didėjimo atitinkamai 4 ir 2,6 procento.

JAV smogė dar vienas uraganas. Nespėjus atsigauti nuo uragano Helenos padarinių, šįryt Floridai smogė uraganas Milton. Rašant naujienlaiškį uraganas jau susilpnėjo iki 1 kategorijos, tačiau galingas vėjas ir staigūs potvyniai jau padarė daug žalos. Virš milijono žmonių neturi elektros, užtvindytos ištisos gyvenvietės ir suniokota begalės namų. Nepaisant visko, buvo tikimasi dar stipresnio uragano ir daugelis žmonių iš anksto paliko savo namus, tad žuvusių žmonių skaičius turėtų būti mažesnis nei kai kurių kitų katastrofų metu.

Visi trys Baltijos šalių akcijų indeksai vakar didėjo, o OMXB indeksas augo 0,6 procento. Kol kas šiais metais Vilniaus sąrašo (VILSE +9,1 proc.) akcijos palaiko visą regioną, kol Talino indeksas beveik nepakito (TALSE -1, proc.), o daug pokyčių su „Latvijas Gaze“ turėjęs siauras Rygos indeksas RIGSE yra smukęs virš 30 procentų. Įvyko „Eleving Group“ IPO, skelbiama jog paklausa buvo šiek tiek didesnė nei siūlytas akcijų kiekis. Akcijų kaina nusistovėjo ties 1,7 euro, IPO rėžių (1,6-1,85 euro) žemesniąja puse. Daugiausiai susidomėjimo bendrovė susilaukė iš Estijos, daugiau nei pusė mažmeninių investuotojų buvo iš šios šalies. Skolos vertybinių popierių rinkose tęsiasi nauji siūlymai – „15min grupė“ platina 15 mln. eurų emisiją. Siūloma 9,8 proc. grąža 2 metų laikotarpiui, didžiąją dalį pasiskolintų lėšų įmonė skirs refinansuoti „M-1 grupės“ įmonių įsigijimą.