Verslo ir rinkų naujienos » D.Trumpo laikotarpiu grąža Volstryte buvo kiek didesnė


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2024-10-14 17:07.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=38147


Per pirmuosius trejus su puse prezidento Joe Bideno ir viceprezidentės Kamala Harris kadencijos metų platusis JAV akcijų rinkos indeksas S&P500 pakilo 50,1 procento. Panašiu Donaldo Trumpo valdymo laikotarpiu jis išaugo 53,1 procento.

Per visą Donaldo Trumpo kadenciją S&P500 pakilo net 69,6 procento. Norint įveikti šį rezultatą, šis indeksas iki sausio 20 dienos turėtų pakilti dar beveik penktadaliu.

Kai Trumpas pradėjo savo kadenciją 2017 metų sausį, S&P500 vertė siekė 2271 punktą. 2020 metų kovo mėnesį per Covid paniką ji nukrito iki 2191 punkto, tačiau greitai grįžo prie augimo ir 2021 metų sausį priartėjo prie 3860 punktų. Bideno administravimo laikotarpiu blogiausias šio indekso laikotarpis buvo 2022 metai, kai jis nukrito 19 procentų, o tą lėmė investuotojų baimė dėl palūkanų didėjimo. Žemiausias taškas 2022 metų spalį buvo 5822 punktai. Tačiau vėliau augimas sugrįžo, o S&P500 rekordą po rekordo mušė nuo 2023 metų gruodžio mėnesio, praėjusią savaitę pasiekęs 5800 punktų lygį. Todėl šio indekso grąžos norma nuo Bideno administracijos pradžios yra solidi, atsižvelgiant į istorines aplinkybes.

Geresnis rezultatas, t.y. didesnė grąžos norma už minimą ir nei per Donaldo Trumpo valdymo laikotarpį, šį šimtmetį buvo pasiekta tik panašiu Baracko Obamos pirmosios kadencijos laikotarpiu. Platusis Amerikos akcijų rinkos indeksas S&P500 tada pakilo net 77,9 procento. Nuo Bideno administracijos pradžios pasiektas augimas jau yra šiek tiek mažesnis nei grąžos norma per visą antrąją Obamos kadenciją (52,9 procento).

„Apskritai man susidarė įspūdis, kad akcijų rinkai sekasi gerai, nepaisant to, kas yra prezidentas. Kas sėdi Baltuosiuose rūmuose ir kuri partija kontroliuoja Kongresą, yra svarbūs veiksniai, bet ne vieninteliai, darantys įtaką rinkai“ - sako Raymond James generalinis direktorius Edas Millsas.

Jo nuomone, didelės federalinės vyriausybės išlaidos prisidėjo prie akcijų rinkos augimo tiek Trumpo, tiek Bideno administracijos metu.

„Nuo COVID-19 pandemijos pradžios Kongresas leido išleisti 8 trilijonus dolerių, viršijant įprastą išlaidų lygį. Šios išlaidos buvo patvirtintos tiek Trumpo, tiek Bideno administracijos metu. Tai yra viena iš priežasčių, kodėl akcijų indeksai kilo“ - priduria Edas Millsas.

Analitikai nurodo, kad galima viceprezidentės Kamala Harris pergalė rinkimuose būtų suvokiama kaip pranešimas apie Bideno administracijos ekonominės politikos tęsimą. Tačiau investuotojai nesibaimina galimos Donaldo Trumpo pergalės. S&P500 pastarosiomis dienomis siekė rekordus, nors respublikonų kandidato apklausų reitingai pagerėjo.

Sekmadienį paskelbta NBC apklausa parodė, kad Harris ir Trumpo rezultatai nacionaliniu lygmeniu yra vienodi (jie abu sulaukė 48 procentų pritarimo šioje apklausoje). PredictIt lažybų tarpininkas įvertino Donaldo Trumpo galimybę laimėti 54 procentais. Vos prieš mėnesį Kamal Harris buvo favoritė, o jos šansai laimėti buvo vertinami 57 procentais.