Verslo ir rinkų naujienos » Vokietijos ZEW lūkesčių indeksas atsitiesė labiau nei laukta


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2024-10-15 13:08.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=38148


Vokietijos ZEW indeksas, kuris atspindi investuotojų ir analitikų lūkesčius bei kuris yra skirtas numatyti ekonominius pokyčius per artimiausius šešis mėnesius, atsitiesė po to kai prieš tai krito tris mėnesius iš eilės.

Jo vertė per spalį pakilo nuo 3.6 iki 13.1 lygio, o laukta, kad atsities mažiau, t.y. iki 10.2 reikšmės.

Tuo tarpu Vokietijos dabartinės situacijos vertinimo ZEW indekso neigiama reikšmė šį mėnesį palyginti su ankstesniu, padidėjo, t.y. nuo 84.5 iki 86.9 lygio, kuris žemiausias nuo pat 2020 metų gegužės. Šiuo atveju prognozuota, kad šis rodiklis per spalį nepakis.

Analogiškas euro zonos ZEW indeksas, kuris atspindi šios zonos investuotojų ir analitikų lūkesčius, per dešimtąjį šių metų mėnesį atšoko nuo 9.3 iki 20.1 lygio. Rinkoje laukta, kad jis kils mažiau, t.y. iki 16.9 reikšmės.

„Pradedant labai prastu esamos padėties įvertinimu, paskutinėje apklausoje Vokietijos ekonominės lūkesčių nuotaikos pakilo. Prie to prisidėjo lūkesčiai, kad infliacija bus stabili, ir su tuo susijusi tolesnio ECB palūkanų normų mažinimo perspektyva. Teigiamų signalų ateina ir iš Vokietijos eksporto rinkų. Taip pat gerokai pagerėjo euro zonos, JAV ir Kinijos ekonominiai lūkesčiai. Padidėjęs optimizmas Kinijoje greičiausiai susijęs su Kinijos vyriausybės ekonomikos skatinimo priemonėmis. Šie įvykiai tikriausiai taip pat prisidėjo prie Vokietijos ekonominių lūkesčių augimo“ – tyrimo rezultatus komentuoja ZEW prezidentas profesorius, mokslų daktaras Achim Wambach.