Verslo ir rinkų naujienos » Antrą sesiją iš eilės pastebimai pinga nafta


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2024-10-15 17:26.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=38151


OPEC trečią mėnesį iš eilės sumažino šių metų naftos paklausos augimo prognozę – šį kartą 106 tūkstančiais barelių, praneša Bloomberg. Nafta biržoje pastebimai pinga antrą sesiją iš eilės.

Naujausioje mėnesinėje ataskaitoje kartelis prognozuoja, kad naftos paklausa šiemet bus 1,9 mln. barelių per dieną didesnė, arba apie 2 procentais. Tai 106 tūkstančiais barelių mažiau, nei skelbta rugsėjį. OPEC kitą prognozės sumažinimą sieja su „naujausiais gautais duomenimis ir šiek tiek sumažėjusiais lūkesčiais“ kai kuriems regionams.

Brent rūšies žaliavinė nafta šiandien pinga virš keturių procentų iki 74,24 dolerių už barelį, kai vakar jos kainai krito dviem procentais. WTI rūšies atveju jos kaina yra sumažėjusi 4,4 procento iki 70,62 dolerių už barelį, o pirmadienį ji smuko daugiau nei dviem procentais.

Be mažos paklausos, naftos kainos mažėjimą lemia ir OPEC planai nuo gruodžio mėnesio padidinti žaliavos pasiūlą 2,2 mln. barelių – dviem mėnesiais vėliau nei planuota iš pradžių. Tikimasi, kad galutinis sprendimas bus priimtas artimiausiomis savaitėmis. Gruodžio 1 dieną vyks OPEC šalių susitikimas dėl gavybos 2025 metais.

Nuo šių metų pradžios WTI rūšies žaliavinė nafta atpigo apie du procentus, o Brent - apie keturis procentus.