Verslo ir rinkų naujienos » Laukiama trečiojo šiais metais ECB palūkanų mažinimo


Autorius: SEB bankas, Parašyta: 2024-10-17 11:14.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=38156


Europos Centrinis Bankas šiandien turėtų dar kartą mažinti palūkanas 0,25 proc. punkto. Rinkos neabejoja tokiu ECB sprendimu, o gruodį tikimasi dar vieno mažinimo, tad metų gale turėtumėme pasiekti simbolinę 3 proc. palūkanų normą už naudojimąsi indėlių galimybe.

Rinkos atidžiai analizuos centrinio banko pranešimą ir spaudos konferenciją dėl tolesnės monetarinės politikos krypties. Šį kartą nebus atnaujinamos ECB prognozės, o nei prezidentė Ch. Lagarde nei kiti atstovai nėra linkę reikšti nuomonės dėl tolimesnių palūkanų normų mažinimo. Kol kas ganėtinai stabiliai krentanti infliacija ir silpni ekonominiai rodikliai leidžia švelninti monetarinę politiką.

Po nuviliančių „ASML“ rezultatų „TSMC“ gerina situaciją.  Vakar S&P 500 indeksas didėjo 0,5 proc., tačiau RUSSELL 2000 indeksas didėjo net 1,6 proc., o per paskutinę savaitę buvo stebima rotacija iš didelės į mažos kapitalizacijos akcijas. Šį rytą „TSMC“ paskelbė trečio ketvirčio rezultatus. Taivano lustų gamintoja išlaikė augimo tempą, o pelnas per metus augo net 54 procentų. Analitikai tikėjosi kiek prastesnių rezultatų, tačiau kol kas ši kompanija ir toliau sugeba pranokti lūkesčius. Ateities sandorių kainos Europoje ir JAV beveik nepakito ir į šias naujienas reagavo vangiai.

Kinija skelbia dvigubinanti paskolų portfelį neužbaigtiems būsto projektams. Rinkos tikėjosi platesnių ir didesnių veiksmų iš centrinės valdžios, o kai kurie analitikai naujausius veiksmus nurašo kaip beveik neturinčius realios įtakos. Pagrindinis žemyninės Kinijos indeksas CSI 300 šiandien beveik nepakito, tačiau nekilnojamo turto akcijos ženkliai krito. Prezidentas Xi Jinping liepė valdininkams sudėti visas pastangas norint pasiekti šalies 5 proc. BVP augimo tikslą, tačiau po serijos nuviliančių spaudos konferencijų vėl didėja baimės, jog dabartinių pastangų nepakanka norint atgaivinti vidinę ekonomiką.