Verslo ir rinkų naujienos » Kriptovaliutų „karalius“ nuteistas 20 metų nelaisvės


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2024-10-17 15:07.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=38158


Kriptovaliutų pasaulyje, kur pažadai apie greito praturtėjimo schemas dažnai pritraukia nieko neįtariančius investuotojus, Ponzi schemos išlieka viena seniausių ir klastingiausių sukčių veiklos formų. Tačiau šį kartą karma pasivijo vieną iš apgavikų.

Virtualių valiutų propaguotojas Juanas Tacuri už nesąžiningą veiklą buvo nuteistas kalėti 20 metų. Tūkstančiai žmonių tapo jo aukomis, ypač ispaniškai kalbančiose JAV bendruomenėse.

Tacuri buvo vienas sėkmingiausių kriptovaliutų Ponzi schemos, žinomos kaip Forcount, kuri vėliau pakeitė pavadinimą į Weltsys, propaguotojų. Jis teigė esantis revoliucinės virtualios valiutos gavybos ir prekybos operacijos priešakyje, žadėdamas investuotojams garantuotą grąžą ir padvigubinti investicijas vos per šešis mėnesius. Tačiau už prabangos ir finansinės laisvės fasado slypėjo klasikinė sukčiavimo schema.

Tokie proteguotojai kaip Juanas Tacuri pritraukdavo aukų per prabangius renginius, žadėdami finansinę nepriklausomybę ir greitą pelną. Investuotojai savo pelną galėjo sekti netikrose internetinėse platformose, tačiau bandydami atsiimti lėšas atsitrenkė į mūrinę sieną – lėšų susigrąžinti buvo neįmanoma. Tuo tarpu Tacuri pinigus išleido prabangiam turtui ir pirkiniams, gaudamas naudos beviltiškų investuotojų sąskaita.

Kaip paaiškėjo, Forcount neturėjo nieko bendra su kriptovaliutų kasimu ar prekyba. Visas projektas buvo pagrįstas melagingais pažadais ir sukčiavimu. Tacuri reklamavo Mindexcoin – patentuotus žetonus, kurie taptų nauja milijonų verta virtualia valiuta. Deja, šie žetonai buvo visiškai beverčiai ir investuotojai prarado savo santaupas.

Kai 2021 metais programa nustojo išmokėti pelną, o Tacuri ir kiti proteguotojai nustojo reaguoti į bandymus susisiekti, tapo aišku, kad svajonė apie kriptovaliutos turtus virto košmaru. Tada tūkstančiai aukų pradėjo teikti skundus ir išaiškėjo tiesa apie Forcount sukčiavimą.

Amerikos teisingumo sistema Juano Tacuri nepasigailėjo. Teisėja Analisa Torres nuteisė jį 20 metų kalėjimo bei nurodė konfiskuoti jo nekilnojamąjį turtą Floridoje. Tacuri savo aukoms taip pat turi atlyginti daugiau nei 3,6 mln. dolerių, kad bent iš dalies atitaisytų padarytą žalą.

Juano Tacuri atvejis – tai įspėjimas visiems, ieškantiems greito pelno kriptovaliutų pasaulyje. Jo puiki reklamuotojo karjera pasirodė esanti tik negailestingo sukčiavimo uždanga. Nepaisant jo pretenzijų dėl finansinės laisvės, jo „investicijos“ buvo ne kas kita, kaip melagingi pažadai.