Verslo ir rinkų naujienos » Kinijos BVP augo lėčiau


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2024-10-18 14:01.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=38165


Kinijos ekonomika, kuri yra antra pagal dydį pasaulyje, per praėjusį ketvirtį augo nežymiai lėčiau nei per antrąjį ketvirtį bei kiek labiau nei prognozuota.

Šios šalies metinis bendrojo vidaus produkto prieaugis per trečiąjį šių metų ketvirtį, palyginus su ankstesniuoju, prislopo nuo 4,7 iki 4,6 procento, o laukta, kad kris kiek labiau iki vidutiniškai 4,5 procento.

Kaip skelbiama, tai lėčiausias Kinijos ekonomikos augimas nuo pat praėjusių metų pirmojo ketvirčio dėl nuolatinio nekilnojamo turto rinkos silpnumo, nestabilios vidaus paklausos, defliacijos rizikos ir prekybos trinties su Vakarais.

Tuo tarpu ketvirčio bendrojo vidaus produkto prieaugis kiek paspartėjo nuo 0,7 iki 0,9 procento, o laukta, kad sudarys vidutiniškai vieną procentą.

Naujausi skaičiai buvo gauti, kai Pekinas suintensyvino skatinamąsias priemones, kad paremtų ekonomikos atsigavimą ir atkurtų pasitikėjimą. Vien rugsėjį buvo pastebėta keletas teigiamų ženklų: tiek pramonės produkcija (5,4 procento), tiek mažmeninė prekyba (3,2 procento) išaugo daugiausiai per keturis mėnesius, o nedarbo lygis miestuose sumažėjo iki žemiausio per tris mėnesius (5,1 procento).

Tačiau prekybos srityje eksportas augo mažiausiai per penkis mėnesius, o importas buvo vangus. Per pirmuosius tris šių metų ketvirčius Kinijos ekonomika augo 4,8 procento, palyginti su šios šalies valdžios visų metų tikslu – maždaug 5 procentai. Per šį laikotarpį fiksuoto pobūdžio investicijos išaugo 3,4 procento per metus ir viršijo 3,3 procento prognozę.