Verslo ir rinkų naujienos » TVF - pasaulio ekonomikos ateičiai gresia didelis pavojus


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2024-10-18 16:49.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=38167


Tarptautinis valiutos fondas pesimistiškai vertina pasaulio ekonomikos perspektyvas bei perspėja, kad stagnacijos laikotarpis gali tęstis ir vis daugiau šalių ir žmonių gali patekti į skurdą.

TVF teigimu, aukštesnės vartotojų kainos visame pasaulyje, konfliktai Artimuosiuose Rytuose ir Europoje bei „toli gražu ne pakankamai geros“ vidutinės trukmės ekonomikos augimo perspektyvos yra priežastis išlikti atsargiems, nepaisant laukiamo švelnaus nusileidimo.

Fondas pabrėžia, kad koronaviruso pandemijos metu ir po jos stipriai išryškėję geopolitiniai veiksniai, tiekimo grandinių problemos ir saugumo problemos skatina vis daugiau šalių ir politikų sutelkti dėmesį į šalies pramonę ir protekcionizmą.

Kita grėsmė – prekybos barjerų griežtinimas ir net realūs, de facto, prekybos karai. Nors ir nepaminėta vardų, galima drąsiai manyti, kad TVF turi omenyje didėjančią įtampą tarp dviejų didžiausių ekonominių galių – JAV ir Kinijos.

Susirėmimai vyksta „tuo metu, kai mūsų prognozės rodo nenumaldomą lėto augimo ir didelės skolos derinį, kurį aiškiai galima apibūdinti kaip sudėtingą ateitį“, sakoma TVF pranešime.

Fondas apskaičiavo, kad pasaulio ekonomikos augimas yra mažesnis už lygį, kurio reikia, kad šalys sukurtų darbo vietas, padengtų didelę skolą ir patenkintų didžiulius investicijų poreikius, įskaitant perėjimą prie švarios energijos.