Verslo ir rinkų naujienos » V.Putinas BRICS viršūnių susitikime pristatys „dolerio nugalėjimo planą“


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2024-10-22 14:35.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=38180


Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas BRICS viršūnių susitikime Kazanėje siūlys sukurti naują finansų sistemą, praneša The Economist. Kalbama apie skaitmeninę mokėjimo sistemą BRICS Bridge, kuri, anot britų savaitraščio, gali „suduoti smūgį Amerikos dominavimui pasaulio finansų srityje“.

The Economist praneša, kad BRICS Bridge gali pasiskolinti mBridge projekto, kurį iš dalies valdo Tarptautinių atsiskaitymų bankas (BIS), koncepcijas.

Kinija prisidėjo prie sistemos kūrimo ir pirmavo kuriant mBridge programinę įrangą ir kodą. Britų žurnalistų šaltinių teigimu, Kinija galėtų panaudoti esamus sprendimus kurdama BRICS tiltą. Kaip skaitome, tokia sistema galėtų būti sukurta per metus.

Savaitraštis skelbia, kad BRICS mokėjimo sistema leis atlikti pigesnius ir greitesnius sandorius, o tai gali pritraukti besivystančias šalis. Vakarų pareigūnai neatmeta, kad programa gali būti sukurta siekiant apeiti sankcijas. Tai savo ruožtu susilpnins JAV, kuri yra didžiausias tarptautinių mokėjimų centras, pozicijas. Vašingtonas sankcijomis įgijo pranašumą prieš kitas šalis.

Rimčiausia iniciatyva – planas naudoti skaitmeninius pinigus, užtikrintus fiat valiutomis (valiutomis, kurios nėra padengtos auksu ar kitomis prekėmis, turinčiomis komercinę vertę). Šiuo atveju centriniai bankai, o ne bankai, turintys prieigą prie atsiskaitymų doleriais, bus tarptautinių sandorių centre. Tai savo ruožtu reikš, kad nė viena šalis negalės atkirsti kitos nuo finansų sistemos.

„Komerciniai bankai sandorius vykdys per savo centrinius bankus, todėl jiems nereikės palaikyti dvišalių santykių su užsienio bankais, apeinant dabartinės bankų korespondentinės sistemos tinklo poveikį“ – skaitome The Economist.

BRICS viršūnių susitikimas, kuriame Rusija turėtų mesti iššūkį doleriui, vyks Kazanėje spalio 22–24 dienomis. Tai bus pirmasis šio bloko susitikimas po plėtros, įvykusios 2024 metų pradžioje. Prie valstybių narių (Brazilija, Rusija, Indija, Kinija ir Pietų Afrika) tuomet prisijungė Egiptas, Etiopija, Iranas ir Jungtiniai Arabų Emyratai.