Verslo ir rinkų naujienos » Didžiausio pasaulyje fondo grąža 4,4 procento


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2024-10-22 15:52.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=38181


Gigantiškas Norvegijos valstybinis turto fondas, kuris yra didžiausias tokio tipo pasaulyje, pranešė apie 835 mlrd. Norvegijos kronų (76,3 mlrd. dolerių) trečiojo ketvirčio pelną, nurodydamas, kad akcijų rinka išaugo dėl kritusių palūkanų normų, skelbia CNBC.

Tuo pačiu minimas fondas informavo, kad rugsėjo pabaigoje jo valdomų aktyvų vertė siekė 18,87 trilijono kronų.

Bendra Norvegijos valstybinio fondo ketvirčio grąža sudarė 4,4 procento, o tai buvo 0,1 procentinio punkto mažiau už lyginamojo indekso grąžą.

„Visose investicinėse srityse turėjome teigiamą grąžą. Kritusios palūkanų normos lėmė didelį akcijų rinkos kilimą“, – sakoma Norges Bank Investment Management generalinio direktoriaus pavaduotojo Trondo Grande pranešime.

Akcijos, kurios trečiąjį ketvirtį sudarė 71,4 procento visų fondo aktyvų, sugeneravo 4,5 procento grąžą. Fiksuotų pajamų investicijų, kurios sudaro 26,8 procento fondo turto, investicinė grąža per laikotarpį siekė 4,2 procento.

Rezultatai paskelbti netrukus po to, kai Norges Bank Investment Management, valdantis didžiausią pasaulyje nepriklausomą turto fondą, perspėjo, kad dėl padidėjusio netikrumo ir „visiškai kitokios geopolitinės padėties“ pasaulinėms akcijoms kyla didesnė rizika.

Norvegijos valstybinis turto fondas, didžiausias pasaulyje, buvo įkurtas praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje, siekiant investuoti perteklines pajamas iš šalies naftos ir dujų sektoriaus. Iki šiol fondas investavo į daugiau nei 8760 įmonių 71 pasaulio šalyje.