Verslo ir rinkų naujienos » TVF sumažino kitų metų pasaulio ekonomikos augimo prognozę


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2024-10-22 18:14.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=38182


Tarptautinis Valiutos fondas sumažino kitų metų pasaulinės ekonomikos augimo prognozę ir perspėjo dėl didėjančios karų ir prekybos protekcionizmo rizikos, bet tuo pačiu ir pagyrė centrinius bankus už tai, kad jie sumažino infliaciją, nepastumdami šalių į recesiją.

Minimo fondo specialistai laukia, kad šiais metais pasaulinis bendrasis vidaus produktas pakils 3,2 procento, arba tiek pat kiek prognozuota liepą. Tuo tarpu kitų metų prognozė sumažinta 0,1 procento iki 3,2 procento. Tuo pačiu laukiama, kad metinė infliacija prislops nuo 5,8 iki 3,5 procento.

„Pasaulinė kova su infliacija beveik laimėta“ – sakoma TVF ataskaitoje, nors joje buvo raginama „trigubai politikai“, t.y. palūkanų normos, vyriausybės išlaidos ir reformos bei investicijos siekiant padidinti našumą.

„Nepaisant gerų naujienų apie infliaciją, augimo mažėjimo rizika didėja ir dabar dominuoja perspektyvoje“ – sakė TVF vyriausiasis ekonomistas Pierre-Olivier Gourinch. TVF perspėjo, kad dabar, kai infliacija krypsta tinkama linkme, pasaulinės politikos žymenys susiduria su nauju iššūkiu, kylančiu dėl pasaulio ekonomikos augimo tempo.

Tuo pačiu palyginus su liepą buvusiomis prognozėmis, buvo padidinti tiek šių, tiek kitų metų Amerikos bendrojo vidaus produkto augimo lūkesčiai, atitinkamai nuo 2,6 iki 2,8 procento bei nuo 1,9 iki 2,2 procento. Tačiau štai euro zonos atveju Tarptautinis Valiutos fondas dabar tikisi, kad 2024 metais čia BVP augs tik 0,8 procento (0,1 procento mažiau nei prognozuota liepą), o kitais metais - 1,2 procento (0,3 procento mažiau nei prognozuota prieš tai), nes Vokietijos ekonomikai prognozuojama šiais metais stagnacija, o 2025 metais ji augs 0,8 procento, kai liepą laukta atitinkamai 0,2 bei 1,3 procento kilimo.

Tarptautinio Valiutos fondo ekonomistai šių metų Kinijos BVP augimo prognozę sumažino 0,2 procento iki 4,8 procento, o kitų metų nepakeitė - 4,5 procento. Indijos atveju lūkesčiai nepakito, t.y. atitinkamai 7 procentų ir 6,5 procento augimas, o Japonijos BVP augimo prognozė 2024 metams nurėžta 0,4 procento iki 0,3 procento, bet kitų metų pakelta 0,1 procento iki 1,1 procento.

„Prognozuojamas sulėtėjimas didžiausiose besivystančiose rinkose ir besivystančiose ekonomikose reiškia ilgesnį kelią siekiant panaikinti pajamų skirtumus tarp neturtingų ir turtingų šalių. Įstrigęs augimas žemoje pakopoje taip pat gali dar labiau padidinti pajamų nelygybę ekonomikose“ – perspėjo TVF.