Verslo ir rinkų naujienos » Tauriųjų metalų kainos kopia aukštyn


Autorius: SEB bankas, Parašyta: 2024-10-23 10:38.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=38183


Aukso ir sidabro kainos šuoliuoja į naujas aukštumas. Industrinių metalų kainos lieka palyginamai stabilios, šių žaliavų kainas stebintis „Bloomberg“ indeksas šiais metais augo 6 procentus. Geležies rūdos kainos iki Kinijos valdžios paskelbtų ekonomikos skatinimo veiksmų buvo ženkliai smukusios, tačiau dabar stabilizavosi. Tuo metu tauriųjų metalų kainos kopia aukštyn – per mėnesį aukso kaina didėjo 5 proc. ir nuo metų pradžios paaugo 33 proc., o sidabro kainos paskutinį mėnesį kilo 13 proc., o per metus augo net 46 procentus.

Abiejų metalų kainoms padėjo švelnėjanti JAV monetarinė politika, tačiau net paskutinėmis savaitėms blėstant sparčių mažinimų lūkesčiams ir aukso ir sidabro kainos toliau didėjo. Teigiama, jog centriniai bankai vis dar didina savo aukso atsargas bei augina kainas. Kai kurie centriniai bankai (Kinija, Turkija, Indija) stengiasi mažinti priklausomybę nuo JAV dolerio, tad auksas yra pakankamai saugi alternatyva – JAV būtų sunku „užšaldyti“ kitų šaliu aukso atsargas. Taip pat stengiantis apsisaugoti nuo rizikų susijusių su JAV prezidento rinkimais bei neramumais Artimuosiuose Rytuose ir likusiame pasaulyje, taurieji metalai kai kuriems investuotojams gali atrodyti kaip gera alternatyva vietoje vyriausybių obligacijų ar ganėtinai brangių JAV akcijų.

Stebimi didesni lūkesčiai, jog Donaldas Trumpas grįš į Baltuosius rūmus. Trumpo politika, įskaitant muitus ir neteisėtos imigracijos apribojimus, turėtų padidinti infliaciją šalyje. Tai prisidėjo prie lūkesčių, jog JAV Federalinis rezervas turės laikyti palūkanas aukštesniame lygyje ilgiau. Kartu su lūkesčiais dėl stipresnės JAV ekonomikos, 10 metų JAV vyriausybės obligacijų pajamingumas per savaitę didėjo 22 baziniais punktais ir dabar siekia 4,23 procento. Trumpo šansai įveikti viceprezidentę Kamalą Harris pagal lažybininkų informaciją pastaruoju metu pastebimai išaugo, nors apklausos rodo, kad lenktynės dėl Baltųjų rūmų vis dar yra nepaprastai įtemptos. Abu kandidatai likus mažiau nei dviem savaitėm iki rinkimų per dieną apsilanko bent keliuose renginiuose bei imasi nestandartinių sprendimų – Trumpas rodė savo paprastumą dirbdamas „McDonalds“ restorane, o Detroite Eminemas ir Barakas Obama agitavo už Harris.