Verslo ir rinkų naujienos » C.Lagarde: palūkanų kitimo kryptis aiški, belieka nustatyti tempą


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2024-10-23 13:55.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=38185


ECB vadovė Christine Lagarde mano, kad palūkanų normos euro zonoje kris, o sprendimai priklausys tik kaip greitai, skelbia Bloomberg.

Europos Centrinio banko prezidentė nurodė, kad infliacija eina teisingu keliu, o šį įsitikinimą sustiprino naujausi duomenys.

„Man šios kelionės kryptis aiški. Tai, ką pradėjome daryti birželį, yra protingas požiūris ir toks, kuris turėtų būti tęsiamas atsargiai“ – tikino ji.

ECB šiais metais palūkanų normas sumažino tris kartus. Pirmą kart – birželio mėnesį, o vėliau – rugsėjį ir spalį, kas buvo laikoma švelninimo paspartėjimu dėl laubiau nei tikėtasi rugsėjį kritusios metinės infliacijos, kuri tapo mažesnė už centrinio banko tikslą.

„Visą savaitę turime žmonių, kurie sako: tai turėtų būti 50 bazinių punktų, arba: turėtų būti 25 baziniai punktai. Ne. Judėjimo kryptis aiški, tačiau tempą lems buvusieji ir prognozuojami elementai, taikant tris kriterijus ir ekspertų nuomonę“ – sakė Christine Lagarde.

Šiuo metu pinigų rinkoje kainose įvertinta, jog palūkanų norma bus sumažinta 32 baziniais punktais gruodžio mėnesį ir bendrai 58 baziniais punktais iki sausio mėnesio pabaigos.

„Visi esame tikri, kad 2025-ieji yra metai, kai tvariai pasieksime savo tikslą. Tačiau turime būti jautrūs viskam. Mūsų energijos kainos šiuo metu yra žemos, palyginti su tuo, kur jos buvo. Turime nežymų paslaugų kainų kritimą, bet nedaug, vis tiek buvo 3,9 procento per paskutinį svarstymą ir turime stebėti vidaus infliaciją“ – reziumavo Christine Lagarde.