Verslo ir rinkų naujienos » Įspūdingas Tokyo Metro debiutas


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2024-10-23 15:32.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=38186


Dalį Tokijo metro tinklo operuojančios Tokyo Metro akcijos debiuto Tokijo vertybinių popierių biržoje metu pabrango net 45 procentais.

Tokijo metro pirminis viešasis akcijų platinimas buvo didžiausias Japonijos IPO per šešerius metus. Tai taip pat vienas didžiausių šių metų debiutų biržoje pasaulyje. Šis IPO surinko 348,6 mlrd. jenų (2,3 mlrd. dolerių). Šios bendrovės akcijos buvo parduotos po 1200 jenų, o tai yra pasiūlymo kainų intervalo viršutinė riba. Tokijo metro akcijų paklausa pasiūlą viršijo daugiau nei 15 kartų. Užsienio instituciniams investuotojams prieinamų akcijų perviršis siekė 30 kartų.

„Šis viešas siūlymas buvo labai šiltai sutiktas investuotojų, nes Tokijo metro yra „melžiamos karvės“ kompanija. Tai suteikia didelį dividendą ir sukuria stabilias kapitalo įplaukas. Todėl turėti jos akcijų yra puiki galimybė tiek tipiškam mažmeniniam investuotojui, tiek instituciniams ir užsienio investuotojams“ - sako Monex Group direktorius Jesper Koll.

Tokyo Metro yra įmonė, kurios šaknys siekia 1920 metus. Tada ji buvo įkurta kaip Tokijo metro bendrovė. 1927 metais baigta tiesti pirmoji požeminė geležinkelio linija, jungianti Asakusos ir Ueno rajonus. Šiuo metu Tokijuje ji valdo devynias metro linijas (neskaičiuojant susisiekimų kitoms įmonėms priklausančiais bėgiais), iš viso įveikiant 195 kilometrus. 2023 metais per dieną jie vežė 6,3 mln. keleivių. Tačiau ši įmonė nėra monopolija. Japonijos sostinėje taip pat yra metro linijų, kurias valdo miesto įmonė Toei Subway. Abu metro operatoriai turi tinklus, gerai integruotus su valstybinėmis ir privačiomis sausumos geležinkelių sistemomis.

Tokijo metro taip pat uždirba išnuomodamas nekilnojamąjį turtą. 2024 metų kovo mėnesį pasibaigusiais finansiniais metais bendrovė turėjo 46 mlrd. jenų grynojo pelno, t.y. dviem trečdaliais daugiau nei prieš metus. Tokijo metro apima, be kita ko populiarių restoranų tinklas, veikiantis metro stotyse. Pagrindiniai jos akcininkai išlieka Japonijos vyriausybė ir Tokijo savivaldybės valdžia.