Verslo ir rinkų naujienos » „Tesla“ rezultatai įnešė optimizmo į nerimastingas rinkas


Autorius: SEB bankas, Parašyta: 2024-10-24 10:30.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=38189


Elektromobilių gamintoja „Tesla“ vakar paskelbė investuotojus nudžiuginusius trečio ketvirčio rezultatus. Elono Musko bendrovė pranešė apie pelningiausią periodą per daugiau nei metus bei pirmą kart pelną pasiekusį „Cybertruck“. Muskas pristatydamas rezultatus daug dėmesio skyrė naujajam autonominiam įmonės taksi „Cybercab“ ir ambicingoms svajonėms tapti vertingiausia kompanija pasaulyje.

Taip pat kitiems metams bendrovė taikosi didinti pardavimus net 20-30 procentų. Ekscentriškasis vadovas „Tesla“ renginyje kalbėjo ir apie galimą poziciją JAV vyriausybėje Donaldo Trumpo pergalės atveju. Po rezultatų publikacijos įmonės vertė didėjo 12 proc. ir beveik kompensavo 14 proc. šių metų kritimą.

Problemų kamuojama „Boeing“ gavo dar vieną smūgį. Apie 40 proc. šiais metais atpigusios akcijos signalizuoja, jog investuotojai yra pavargę nuo besitęsiančių įmonės bėdų. Visgi, atrodo, kad geresnių laikų reikės dar palaukti, nes apie 33 tūkst. darbuotojų atstovaujanti profsąjunga atmetė „Boeing“ pasiūlymą, kuriuo atlyginimai būtų padidinti 35 proc. per 4 metus. Sietlo gamyklos, kuriose gaminami 737, 767 ir 777 lėktuvų modeliai, jau mėnesį neveikia, o dar vienos nepavykusios derybos reiškia dar ilgesnį neveiksnumo periodą. Darbuotojai yra vis dar nepatenkinti pensijų finansavimo situacija, tačiau įmonė yra prastoje finansinėje situacijoje, tad tolesnės derybos bus sudėtingos. Šie metai turėtų būti finansiškai prasčiausi „Boeing“ nuo pat dėl pandemijos pristabdytų 2020 metų.

Artėjant rinkimams akcijų rinkose daugiau nerimo. Vakar S&P 500 indeksas smuko 0,9 proc., o NASDAQ indeksas net 1,6 procento. Investuotojams ramybės neduoda neaiškumas dėl JAV prezidento rinkimų ir FED monetarinės politikos. VIX kintamumo indekso vertė vakar pakilo iki 19,2. Azijoje ketvirtadienio prekyba taip pat neigiama, Kinijos CSI 300 ir HANG SENG indeksai smuko apie 1 procentą. Visgi, JAV akcijų ateities sandorių kainos šįryt kartu su geromis naujienomis iš „Tesla“ kyla atgal aukštyn.