Verslo ir rinkų naujienos » Rusijoje bazinė palūkanų norma kilstelta iki senokai matyto lygio


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2024-10-25 14:35.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=38197


Nors ir buvo laukta, kad šiandien Rusijos Centrinis bankas padidins savo bazinę palūkanų normą, tačiau ji buvo kilstelta dvigubai labiau nei prognozuota iki paskutinį kartą 2003 metais matyto lygio, nes nepavyksta pažaboti infliacijos.

Šioje šalyje skolinimosi kaina šįkart padidinta nuo 19 iki net 21 procento. Tuo pačiu Rusijos bankas pranešė, kad tikėtina, jog jis ir toliau kels palūkanų normas artėjančiame gruodžio mėnesio posėdyje. Rugsėjį jos buvo kilsteltos vienu procentu.

Šis sprendimas padidino bazinę palūkanų normą iki didžiausios nuo pat 2003 metų vasario, pralenkiant neeilinį žingsnį, kuris pakėlė ją iki 20 procentų, reaguojant į rublio kritimą po Rusijos invazijos į Ukrainą 2022 metais.

Centrinis bankas pažymėjo, kad ankstesnį ketvirtį infliacija buvo daug didesnė, nei tikėtasi, nes vidaus paklausa viršijo Rusijos ekonomikos pajėgumus, kurie ir toliau yra riboti dėl Vakarų sankcijų ir darbo jėgos krizės tarp karinio amžiaus vyrų diasporos.

Be to, ryškų infliacijos lūkesčių augimą šalyje paskatino pablogėjusios prekybos sąlygos ir ekspansinė fiskalinė politika 2024 metų federaliniame biudžete.

Penktadienį centrinis bankas pažymėjo, kad metinė sezoniškai pakoreguota infliacija rugsėjį siekė vidutiniškai 9,8 procento, kai mėnesį prieš tai buvo 7,5 procento. Dabar prognozuojama, kad iki 2024 metų pabaigos ji kris iki 8 – 8,5 procento ir tai yra daugiau už liepos mėnesio prognozę – 6,5 – 7 procentai. Rusijos banko tikslinis metinės infliacijos lygis siekia keturis procentus.

„Vidutinės trukmės laikotarpiu infliacijos rizikos balansas vis dar labai pakreiptas į viršų. Pagrindinės rizikos yra susijusios su nuolat dideliais infliacijos lūkesčiais ir Rusijos ekonomikos nukrypimu nuo subalansuoto augimo kelio, taip pat su užsienio prekybos sąlygų pablogėjimu“ – teigiama banko pranešime.

Nuo šių metų pradžios Rusijos rublis Amerikos dolerio atžvilgiu nuvertėjo virš šešių procentų, o mūsų valiutos atžvilgiu - virš keturių procentų.