B.Obama kritikuoja Kiniją

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2011-10-07 11:47 Komentarai: (4)
Amerikos prezidentas Barakas Obama apkaltino Kiniją, kad ši dirbtinai palaikydama per žemą savo valiutos kursą, manipuliuoja pasaulio ekonomika.

„Kinija buvo labai agresyvi savo naudai naudodama tarptautinę prekybą ir tokiu būdu ji kenkia kitoms šalims ir ypač Amerikai“ – pareiškė jis savo spaudos konferencijos metu, kuri buvo skirta jo ekonomikos atgaivinimo planui.

„Vienas iš tokių veiksmų pavyzdžių – tai manipuliavimas valiuta“ – pridėjo Amerikos prezidentas.

Tačiau Barakas Obama aiškiai neparėmė įstatymo projekto, kuriame raginama, kad Amerika naudotų prekybos barjerus importuojamoms prekėms iš tų šalių, kurios sąmoningai mažina savo valiutų vertes. Prezidentas pabrėžė, kad bet kokie šalies Kongreso priimti teisės aktai turi būti suderinti su tarptautinėmis nuostatomis ir šalies įsipareigojimais.

„Aš nenoriu, kad mes priimtume įstatymus, kurie turi tik simbolinę reikšmę, nes Pasaulio prekybos organizacija jų neparems“ – sakė Amerikos prezidentas, tačiau jis neatskleidė, ar šį įstatymų projektą pasirašys, ar vetuos.

Ketvirtadienį Amerikos Senate dėl šio įstatymo projekto turėjo vykti galutinis balsavimas, tačiau jis buvo atidėtas iki antradienio. Manoma, kad abu Amerikos Kongreso rūmai pritars šiam įstatymo projektui.

Kinijos atstovai jau perspėjo, kad šio įstatymo projekto priėmimas gali sukelti prekybos karą.

Ekonomistai teigia, kad Kinija sąmoningai palaiko žemą savo valiutos kursą kitų valiutų atžvilgiu, kad tokiu būdu padėtų savo eksportuotojams išlaikyti dominuojančią poziciją pasaulio prekyboje. Žemas juanio kursas lemia, kad Kinijos prekės yra pigesnės už konkurentų prekes.

Tuo tarpu Kinijos atstovai teigia, kad jie ėmėsi palaipsnio juanio sustiprinimo veiksmų, bei atkreipia dėmesį, kad nuo 2005 metų juanis dolerio atžvilgiu pabrango trisdešimt procentų.
 
1.   Parašė Anglas   2011-10-07 12:03  

Obama kritikuoja kinija, obama spaudzia es greiciau viska spresti,etc. Ne, nu toks vaizdas,jog jav- sventuju meka, ir ten jau nieko blogo nevyksta

 
2.   Parašė Jonasdirg   2011-10-07 13:08  

Kinija - laisva šalis ir kokią nori, tokią turi teisę valiutą nustatyti. Nors ir guzikais. O Obamai reiktų ne į kiniją, o į savo daržą žiūrėti kame problema, kad JAV apskritai nieko neeksportuoja, išskyrus žalios spalvos šūdpopierių su $ ženklu ir daug nulių....

 
3.   Parašė araneo   2011-10-07 13:35  

JAV - Pasaulio "gelbetoja", kada suprasit
o ir prezidento rinkimai arteja, tai reikia
nauju "priesu" susirasti manau, bus dar
cia cirku

 
4.   Parašė IT17   2011-10-07 13:42  

teisus tas obama, del tos kinijos, lygiai toks pats neigiamas efektas yra ir lietuvos imonems...