R.Zoellick – Kinijai reikia subalansuoti ekonomiką

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2011-09-05 16:04 Komentarai: (0)
„Paskutiniu metu buvęs juanio vertės padidėjimas, padėjo Kinijoje pažaboti kainų augimą, tačiau dar per anksti daryti išvadą, jog Pekinas jau laimėjo infliacijos mūšį“ – pareiškė Pasaulio banko prezidentas Robert Zoellick.

Ilgalaikiu laikotarpiu Kinija turi subalansuoti savo ekonomiką, t.y. padidinti vidaus vartojimą, nes šalis negali remtis vien tik eksportu ir investicijomis paremtu augimu, viešėdamas Kinijoje žurnalistams pareiškė Pasaulio banko vadovas.

„Artimiausiu metu, kaip ir minėjo ministras pirmininkas Wen Jiabao, Kinijoje pats svarbiausias klausimas yra infliacija. Ją labiausiai skatina maisto kainos“ – sakė Robert Zoellick.

„Ir aš manau, kad Kinijos valdžia šiuo klausimu yra jautri, nes jeigu jūs pažvelgtumėte į didžiąją Kinijos istoriją, infliacija gali būti labai stipriai destabilizuojantis faktorius“ – pridėjo jis.

Kinijos premjeras Wen Jiabao praėjusią savaitę pareiškė, kad per artimiausius mėnesius jo šalies prioritetas išliks infliacijos kontrolė.

Nuo praėjusių metų spalio mėnesio Kinijos Centrinis bankas besibaimindamas socialinių neramumų dėl augančių maisto kainų, net penkis kartus padidino bazinę palūkanų normą, na o bankų privalomų rezervų reikalavimai buvo kilstelti net devynis kartus.

Be to, Kinijos Centrinis bankas siekdamas efektyviau kovoti su infliacija, juaniui leido kitų valiutų atžvilgiu stiprėti sparčiau. Vien nuo šių metų pradžios juanis dolerio atžvilgiu jau spėjo sustiprėti 3.17 procentų, na o nuo 2010 metų, kai jam buvo leista stiprėti sparčiau, jau spėjo ūgtelėti 6.87 procentais.

Tačiau infliacija Kinijoje išlieka aukšta, nes liepos mėnesį ji ūgtelėjo iki aukščiausio lygio per pastaruosius tris metus ir pasiekė 6.5 procentus.

Pasaulio banko prezidentas Robert Zoellick sako, kad Kinijos lyderiai netiki, jog vien leidus sustiprėti juaniui, tai padės subalansuoti šalies ekonomiką. Kinijos valdžios pareigūnai nuolat teigia, kad juanio sustiprėjimas, tai tik dalis politikos, kuria bus siekiama subalansuoti antrą pagal dydį pasaulyje ekonomiką, kad joje padidėtų vidaus vartojimo įtaka.

Robert Zoellick pažymi, kad Europa ir Japonija šiuo metu susiduria su struktūrinėmis augimo problemomis ir bet koks Europos šalių valdžių nesugebėjimas apsisaugoti nuo skolų krizės, gali sukelti spaudimą Europos bankams.

Pasaulio banko prezidentas Robert Zoellick šiuo metu yra Kinijoje, kur jis vadovauja tyrimui, kaip per artimiausius metus Kinija galėtų padidinti savo produktyvumą ir nacionalines pajamas vienam šios šalies gyventojui.
 
Dar nėra komentarų