ES pritaikys sankcijas rusiškoms dujoms

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-04-29 16:39 Komentarai: (0)
Europos Komisija trečiadienį pateiks pasiūlymus dėl 14-ojo sankcijų Rusijai paketo, kuris tikriausiai apims prekybos rusiškomis suskystintomis dujomis (SGD) apribojimus, pirmadienį pranešė interneto svetainė Politico.

Europos Komisija šiuo klausimu surengs derybas su ES sostinėmis, atskleidžia Politico, remdamasi šaltiniais. Sankcijos, be kita ko, apimtų - užkirsti kelią SGD perkrovimui Europos uostuose. Kaip aiškina portalo pašnekovai, naujieji pasiūlymai nedraudžia bendrijos šalims pirkti rusiškas SGD, o verčiau skirti susidoroti su kroviniais, kurie į ES uostus atkeliauja tik tam, kad po to būtų siunčiami kitur.

Tai bus pirmas kartas, kai Briuselis nusitaikys į Maskvos dujų sektorių. ES iki šiol visiškai uždraudė rusiškų anglių ir naftos importą į Europos sąjungą jūra, tačiau nepavyko pasiekti bendro sutarimo dėl dujų apribojimų, kuriems prieštaravo kai kurios šalys, įskaitant Vengriją, kuri tebėra labai priklausoma nuo importo iš Rusijos.

Tuo tarpu rusiško SGD importas nuo karo su Ukraina pradžios išaugo tiek, kad Rusija pradėjo statyti papildomus terminalus, kad toliau didintų eksportą. Ir nors rusiškos suskystintos dujos 2023 metais tesudarė 5 procentus energijos suvartojimo ES, bendrija Kremliui sumokėjo apie 8 milijardus eurų.

Europos sąjungoje didžiausios šios žaliavos gavėjos yra Belgija, Prancūzija ir Ispanija. SGD apribojimų siekia Lietuva ir kitos Baltijos šalys bei Lenkija, o pastaruoju metu tokiai idėjai pritarė ir Švedija.

Europos komisija 14-ojo sankcijų paketo projektą pristatys jau trečiadienį. ES ambasadoriai apie tai diskutuos gegužės pradžioje.

Šiandien Amsterdamo biržoje dujos pinga keturiais procentais. Nuo šių metų pradžios jų kaina krito apie penkioliką procentų, o per pastaruosius vienerius metus pasikoregavo virš dvidešimt septynių procentų.
 
Dar nėra komentarų