Euro zonos ekonomika augo sparčiau nei laukta

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-04-30 16:48 Komentarai: (0)
Per pirmąjį šių metų ketvirtį, remiantis pirminiais preliminariais duomenimis, euro zonos bendrasis vidaus produktas ūgtelėjo sparčiau nei tikėjosi ekonomistai.

Kaip skelbia Eurostat, per praėjusį ketvirtį, lyginant su paskutiniu praėjusių metų ketvirčiu, bendros valiutos zonos ekonomika pasistiebė 0.3 procento, o laukta, kad augs vidutiniškai tris kartus lėčiau. Du ketvirčius prieš tai fiksuotas bendrojo vidaus produkto 0.1 procento kritimas. Tuo tarpu metinis prieaugis paspartėjo nuo 0.1 iki 0.4 procento ir buvo dvigubai didesnis nei laukta.

Europos sąjungoje ketvirčio bendrojo vidaus produkto prieaugis siekė 0.3 procento (per 2023 metų ketvirtą ketvirtį BVP nepakito), o metinis - 0.5 procento (ketvirtį prieš tai - 0.2 procento). Lietuvos ekonomikos ketvirčio prieaugis sudarė 0.8 procento (ketvirtį prieš tai BVP smuko 0.2 procento), o metinis paspartėjo nuo 0.1 iki net 2.9 procento.

Vokietijos ekonomika, kuri yra didžiausia tiek euro zonoje, tiek Europos sąjungoje, per praėjusį ketvirtį, lyginant su ankstesniu ketvirčiu, paaugo 0.2 procento arba dvigubai labiau nei laukta, kai ketvirtį prieš tai smuko 0.5 procento. Šios šalies metinis BVP nuosmukis išliko toks pats kaip ketvirtį prieš tai bei sudarė 0.2 procento, kas atitiko prognozių vidurkį.

Prancūzijos ekonomikos ketvirčio prieaugis padidėjo nuo 0.1 iki 0.2 procento, o metinis - nuo 0.8 iki 1.1 procento, kai laukta, kad sudarys atitinkamai 0.1 bei 0.9 procento.

Kaip minėta, tai pirminė preliminari informacija, na o išsamesnius duomenis Europos sąjungos statistikos departamentas Eurostat paviešins gegužės viduryje.

 
Dar nėra komentarų