„Ikea“ pakeitė Lietuvos investicijų žemėlapį

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: JT Naujienos Data: 2008-12-22 09:06 Komentarai: (0)
Slopstant tiesioginėms investicijoms į Lietuvą, niūrią padėtį praskaidrino Skandinavijos baldų giganto „Ikea“ žygis. Neoficialiomis žiniomis, „Ikea“ į Lietuvos baldų pramonę investavo per 250 milijonų litų, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Gruodžio viduryje „Ikea“ nusipirko 100 procentų vienos didžiausių šalies medienos pramonės perdirbimo įmonių „Girių bizonas“ akcijų. Oficialiai neskelbiama, kiek „Ikea“ sumokėjo už „Girių bizono“ akcijas buvusiems savininkams.

Bet, investicinio banko „Gild Bankers“ partnerio ir investicinės bankininkystės vadovo Karolio Pociaus vertinimu, šis sandoris galėtų sudaryti apie 10 procentų viso šiemetinio tiesioginių užsienio investicijų (TUI) srauto.

Pastaraisiais metais į Lietuvą tekanti investicijų upė baigia išsekti. Naujajai Vyriausybei įgyvendinus mokesčių reformą, užsienio kompanijų dėmesys gali išvis nuslopti. „TUI per metus sumažėjo 40-50 proc. 2007 m. šalis sulaukė 5,1 mlrd. litų užsienio investicijų, per pirmąjį šių metų pusmetį – tik 1,84 mlrd. litų.

Pagal turimus duomenis galima teigti, kad per antrąjį šių metų pusmetį verslu Lietuvoje domėjosi dar mažiau investuotojų“, – teigė K.Pocius. Jo manymu, vis dėlto švedų koncerno atėjimas į Lietuvą gerokai pataisė šalies įvaizdį verslo pasaulyje.

Tokio sandorio gali pavydėti kaimynai latviai. Ten spalio mėnesį „Ikea“ dėl ekonominės krizės buvo priversta uždaryti didžiąją dalį gamyklos. Tuomet buvo manoma, kad „Ikea“ plėtrą Baltijos šalyse atidės neapibrėžtam laikui. Bet šie pesimistiniai spėjimai nepasitvirtino.

Sandoris nenutrūko net tuomet, kai visose Baltijos šalyse jau buvo skelbiama apie artėjantį ekonomikos nuosmukį. Priešingai, tuomet derybos tarp Lietuvos verslininkų, valdančių „Girių bizoną“, bei „Ikea“ atstovų suaktyvėjo ir buvo sėkmingai užbaigtos.
Įsigijęs „Girių bizoną“ Švedijos koncernas sieks įsitvirtinti Lietuvoje.

„Ne paslaptis, kad Lietuvos baldininkai yra vieni didžiausių tiekėjų skandinavų milžinui jau daugelį metų. Švedai pasitiki jais ir mato didžiules galimybes plėstis bei glaudžiau bendradarbiauti“, – komentavo K.Pocius.

Privilioti švedų investicijas į Lietuvą visai baldų pramonei sudėtingu metu padėjo buvusių „Girių bizono“ savininkų verslo plėtros strategija. Koncernui SBA bei verslininkui Sigitui Paulauskui priklausiusi kompanija buvo orientuota į viso Lietuvos baldų sektoriaus poreikius. Kryptingą verslo plėtros strategiją pastebėjo ir įvertino Švedijos koncernas.

„Mūsų žiniomis, „Ikea“ per pastaruosius dvejus metus neįsigijo nė vienos gamybinės įmonės. Švedai analizavo pokyčius baldų pramonėje. Pamatę geras perspektyvas augti, jie nusipirko visą „Girių bizono“ akcijų paketą. Toks sandoris rodo, kad Lietuvos baldų pramonė yra patraukli dideliems užsienio investuotojams“, – sakė K.Pocius.

Panašūs straipsniai:

(baltai,investicijos)

2018-07-27 » Kinijos investicijos Amerikoje susitraukė 92 procentais
2018-06-21 » Kinų investicijos Amerikoje sumažėjo net 92 procentais
2017-02-08 » Ilja Laursas: „Sėkmingi startuoliai pasižymi didele tolerancija rizikai“
2016-11-24 » „Utenos trikotažas“ atnaujina prekės ženklą ir parduotuves
2016-11-14 » „Orion Healthcare&Wellness Fund” įsigijo „SPA Vilnius Druskininkai“
2016-07-21 » „Investuok Lietuvoje“ pirmasis pusmetis: didžiausias projektas istorijoje ir du augantys klasteriai
2016-01-06 » Įkurtas pirmasis Lietuvoje energetikos ir infrastruktūros investicinis fondas
2015-04-22 » Norvegija tampa vis svarbesne investuotoja Lietuvoje
2015-04-01 » SEB: didžiųjų Baltijos šalių įmonių plėtros į Aziją ar Afriką dar teks palaukti
2014-11-24 » Ketinama atkurti Biržų pieninę

 
Dar nėra komentarų