Kas kaltas - krizės nekilnojamo turto rinkoje priežastys

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: JT Naujienos Data: 2008-08-12 09:28 Komentarai: (0)
Nekilnojamojo turto kainos šiuo metu žemyn čiuožia daugelyje pasaulio šalių. Europoje nerasime valstybės, kurioje kainos nekristų. Amerikoje – dar liūdniau: tikra nekilnojamojo turto krizė.

NT kainų krizė, apie kurią tik pusę lūpų buvo kalbama prieš metus, palietė daugelį šalių. Tačiau kiekvienoje valstybėje atsiranda tokių, kurie su dideliu užsispyrimu bando aiškinti, kad pas juos bus kitaip nei visame pasaulyje ar pas artimiausius kaimynus.

NT ekspertai aiškiai prognozavo NT krizę ir kainų mažėjimą. Tačiau, reikia pripažinti, kad ilgai sugebėjo išlaikyti šią informaciją paslaptyje – tai tikriausiai ir yra viena iš pagrindinių NT krizės priežasčių.

"Informacijos slėpimas buvo naudingas visoms pusėms, susijusioms su NT. Bankininkai nežiūrėdami dalino paskolas – kuo daugiau pinigų paskolini, tuo daugiau uždirbi. Nesvarbu, kad tikroji vertė yra daug mažesnė už parduodama – juk bankas pirma pasiima savo pelną, o tik tada jam gražinama paskola. O statytojai keldami kainas pasiekė pasakiškus pelnus. Joks protingas žmogus nesuvoks, kaip statybų kaina per 24 mėnesius gali pakilti 150 procentų", – stebėjosi World-Estate.com NT portalo projekto vadovas S.Rudaminas.

NT tarpininkai uždirbdavo didesnes sumas nei tikroji parduoto NT sandorio vertė. Rinkai einant krizės link dar nemažai prisidėjo vadinamieji spekuliantai. Tačiau didžioji dalis šio kainų kilimo skatinimo tenka nupirktai žiniasklaidai, kuri visoje Europoje kaip pamišusi skelbė: "Kainos dar nepasiekė savo ribos". Nors jau visiems buvo aišku, kad kainų augimas sustojo.

Valstybės, kurių valdžia griežtai kontroliuoja kainų augimą ir galimą greitą infliacijos augimą, apsaugojo savas rinkas. Didžiausia šios rinkos pokyčių pasekmės dalis guls ant jaunųjų ES narių pečių, kurios dar tik pradeda savo kelią laisvosios ekonomikos ir demokratijos link.

Tačiau Europos gyventojų lūkesčiai dėl NT rinkos ateities smarkiai skiriasi. Vokiečiai, labiau negu kitų šalių gyventojai linkę nuomotis, o jei turi paskolą, bankui moka fiksuotas, o ne kintamas palūkanas. Todėl nieko nuostabaus, kad daugiau nei pusė jų tiki, kad per artimiausius penkerius metus jų būsto vertė nekis. Ypač turint omenyje, kad per paskutinius 15 metų būsto kainos Vokietijoje liko stabilios.

"Vargu, ar kas gali pasakyti, kad jo turimas turtas bus vertas mažiau – ar tai būtų NT, ar kitas turtas. Nes visi žiūri per pardavėjo prizmę, bet rinka dažniausiai yra pirkėjo pusėje", – teigia World-Estate.com NT portalo projekto vadovas S.Rudaminas.

Tendencijos nuomos rinkoje rodo, kad objektyvi būstų paklausa egzistuoja. Žmonės planuoja įsigyti nuosavus butus ir po pusmečio ar metų padėtis rinkoje apsivers – pasiūla bus per maža. Tačiau tokius dalykus sureguliuos pati rinka.
 
Dar nėra komentarų