O kas tuomet, jei infliacija JAV iš tiesų vėl ims augti?

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-04-19 16:54 Komentarai: (0)
Analitikai ir ekonomistai vėl ima aktyviau diskutuoti apie tai, jog Jungtinėse Amerikos Valstijose galime sulaukti infliacijos augimo atsinaujinimo.

Naujausi infliacijos duomenys iš Amerikos ir baimė, kad infliacija dabar vėl pradės kilti, o tai gali padidinti stagfliacijos tikimybę, verčia vėl prisiminti septintojo dešimtmečio pavyzdį ir palyginti dabartinį infliacijos kelią su tuo.

Žinoma, reikia atsiminti, kad tuomet po pirmojo infliacijos piko FED sumažino palūkanų normas, o tai tikriausiai padėjo kainoms vėl pakilti. Tai taip pat tam tikru mastu paaiškina dabartinį Amerikos Centrinio banko atstovų atsargumą priimant sprendimą mažinti palūkanų normas.

Tačiau jei infliacija dabar vėl paspartėtų, akcijų rinkų scenarijus, kaip ir aštuntajame dešimtmetyje, nebūtų toks optimistiškas, kaip šiuo metu tikimasi. Kol kas infliacija sustojo ir šiek tiek atsigauna - atšokinėja. Jei pasikartotų aštuntojo dešimtmečio scenarijus, infliacija vėl turėtų gerokai paspartėti.

Tačiau verta nepamiršti, kad šį kartą FED neskubėjo mažinti palūkanų normų, todėl tikriausiai šįkart scenarijus, net jei jis būtų gana artimas aštuntojo dešimtmečio laikotarpiui, vis tiek turėtų realizuotis šiek tiek kitaip nei tada.


 
Dar nėra komentarų