JAV ekonomika ir toliau auga, tačiau akcijų kainos krenta

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: SEB bankas Data: 2024-07-25 10:53 Komentarai: (0)
JAV rinkoms prasčiausia prekybos diena nuo pat 2022 gruodžio. S&P 500 indekso vertė smuko 2,3 proc., o NASDAQ krito net 3,7 procento. Rodosi, jog investuotojų rizikos apetitas sumažėjo, o ypač jau buvo atsikąsta technologijų akcijų. Kol kas finansinius rezultatus paskelbė 155 iš 500 didžiausių JAV akcijų, o didžiausių įmonių „Tesla“ ir „Alphabet“ finansai nepatenkino rinkų.

Kitą savaitę laukiama „Apple“, „Microsoft“, „Amazon“ ir „Meta“ rezultatų kurie galėtų pasukti rinkas į kitą pusę. Europoje smukimas šiek tiek mažesnis (STOXX 600 -0,6 proc.), tačiau čia investuotojų lūkesčiai buvo ženkliai mažesni nei JAV. Šiandien laukiama „Nestle“ finansinių rezultatų ir platesnės informacijos, kaip įmonę paveikė išaugusios kakavos kainos, taip pat prabangos prekių segmento paklausą indikuos „Hermes“.

Vakar paskelbti pirkimo vadybininkų indeksai (PMI) Europoje nustebino rinkas bei sukėlė palūkanų mažinimo lūkesčių augimą. Euro zonos paslaugų ir pramonės indikatoriai buvo žemesni nei tikėtasi bei dabar bendras PMI nukrito iki 50,1. Dėl silpnesnio tikėtino ekonomikos augimo lūkesčiai dėl ECB palūkanų mažinimo rugsėjo mėnesį vakar buvo sukilę virš 90 procentų. Tačiau čia taip pat yra rizikų – tame pačiame pranešime buvo skelbiama, jog paslaugų sektoriaus kaštai sparčiai išaugo, o pardavimo kainos augo panašiai kaip praėjusį mėnesį. Pramonė ne ką geriau – nepaisant vis besitraukiančio sektoriaus aktyvumo, čia produkcijos kaštai kyla antrą mėnesį iš eilės.
Kinija nustebino dar vienu svarbiu palūkanų normos mažinimu. JAV pramonės PMI taip pat buvo prastesni nei tikėtasi, tačiau paslaugų rodiklis pranoko lūkesčius, o kombinuotas PMI buvo aukščiausias per daugiau nei du metus.

Azijos rinkose ryto prekyba neigiama. Prastos nuotaikos persikėlė iš JAV į Aziją, didžiausias kritimas stebimas Japonijoje (Nikkei 225 -3,3 proc.), jena augo jau ketvirtą dieną iš eilės. Kinijoje buvo sumažinta vidutinio laikotarpio palūkanų norma, tačiau prekiautojai nemato reikalo džiūgauti, o tik dar labiau nerimauja dėl šalies ekonominės situacijos. Hang Seng indekso vertė krito 1,8 proc., Šanchajaus CSI 300 leidosi 0,6 procento.
 
Dar nėra komentarų