Vašingtonas kalba apie „Alphabet“ padalijimą

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: SEB bankas Data: 2024-10-09 10:57 Komentarai: (0)
Kinijos akcijos lieka investuotojų dėmesio centre, tačiau dabartiniai valdžios veiksmai nepakankami. Po spartaus augimo pastarosiomis savaitėmis į rinkas grįžta racionalumas.

Pasigendama konkretesnių ir platesnių valdžios veiksmų – investuotojai po truputį prisimena ne vieną ankstesnį Kinijos planuotą skatinimą, kuris sukėlė tik laikiną akcijų atsigavimą. Taip pat pranešama, jog šalies turistai per švenčių savaitę išleido mažiau nei iki pandemijos, taip pažymint apie vis dar lėtą vartojimą. Šiandien CSI 300 indeksas yra kritęs apie 2 proc., tačiau iki naujienų apie planuojamą fiskalinės politikos pranešimą indeksas vienu momentu buvo nusiritęs net 7,4 procento. Kol kas Kinijos akcijų rinka lieka labai įsitempusi – akcijų vertės stipriai svyruoja nuo bet kokių pranešimų susijusių su valdžios skatinamaisiais veiksmais.

Po prastos savaitės pradžios, JAV akcijos atsigavo antradienio prekybos sesijoje. Naftos kainos atpigo po geopolitinės rizikos sumažėjimo – „Hezbollah“ pranešė remianti darbus dėl paliaubų Libane, o kol kas Izraelio kariniai veiksmai nesignalizuoja didelio konflikto eskalavimo. Taip pat investuotojai ir toliau mato JAV BVP sparčiai augant – Atlantos FED „GDPNow“ prognozė trečią ketvirtį mato 3,2 proc. metinį augimą. S&P 500 indeksas augo 1 proc., technologijų akcijos augo sparčiausiai, o tarp jų „Palantir“ didėjo net 6,6 procento. Šiandien bus įdomu stebėti kaip rinkos reaguos į JAV teisingumo departamento svarstymus padalinti „Google“ motininę kompaniją „Alphabet“. Departamentas teigia, jog technologijų gigantės monopolinė pozicija kelia riziką ir mažina konkurenciją. Ankstesni Vašingtono veiksmai nebuvo labai sėkmingi – prieš kelis dešimtmečius planuotas „Microsoft“  padalijimas buvo nesėkmingas. 

Nukritus palūkanų mažinimo lūkesčiams ir išaugus pajamingumams, rinkos atidžiai stebi FED pareigūnų komentarus. Bostono Fed banko prezidentė Susan Collins pažymėjo, kad palūkanų normos turėtų būti mažinamos atsargiai ir remiantis duomenimis. Jos kolega iš Atlantos Raphael Bostic komentavo, kad nors infliacijos rizika sumažėjusi, grėsmės darbo rinkai išaugo, nors ekonomika vis dar stipri. Gubernatorė Adrian Kugler pareiškė, kad FED turėtų išlaikyti dėmesį ties infliacijos valdymu, tačiau turi būti laikomas balansas, tam kad būtų išvengta darbo rinkos lėtėjimo. Artimiausias FED susirinkimas lapkričio 7 dieną turėtų būti ypač įdomus – kol kas plataus sutarimo tarp FED pareigūnų nesimato, o rinkos taip pat nebėra 100 proc. įsitikinusios, jog kito susitikimo metu bus mažinamos palūkanos. Šiandien turėtų būti publikuota detalesnė informacija iš paskutinio FED susirinkimo, tačiau dėl pasikeitusių lūkesčių po naujausių JAV darbo rinkos duomenų publikavimo, ši informacija gali nebeturėti didelės reikšmės.

Panašūs straipsniai:

(apžvalga)

2024-10-14 » Kinijos skatinimo planas – be didelių ovacijų
2024-10-11 » Kainų augimas už Atlanto nustebino rinkas
2024-10-10 » Sėkmingas „Eleving Group“ IPO ir „15min“ žingsnis į rinkas
2024-10-08 » Riboti Kinijos valdžios veiksmai nuvylė investuotojus
2024-10-07 » JAV darbo rinkos situacija geresnė nei tikėtasi
2024-10-03 » Tikimasi neigiamos prekybos sesijos pradžios Europos rinkose
2024-10-02 » Rugsėjo kriptovaliutų rinkos apžvalga: į rinkas grįžta optimizmas, tikimasi uptober‘io
2024-10-02 » Izraelio ir Irano konflikto eskalacija palaiko aukštas aukso kainas, nafta brangsta
2024-10-01 » Naftos kainos lieka stabilios nepaisant atakų Artimuosiuose Rytuose
2024-09-27 » JAV akcijų rinka nemažina apsukų, o naftos kainos vėl smunka

 
Dar nėra komentarų