Dešimtmečio pabaiga kai S&P500 kilo dviženkliai

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-10-21 17:54 Komentarai: (0)
Goldman Sachs banko strategai teigia, kad JAV akcijos vargu ar išlaikys savo per pastarąjį dešimtmetį buvusį pranašumą, nes investuotojai kreipiasi į kitą turtą, įskaitant obligacijas, siekdami didesnio pajamingumo.

Minimo banko strategai, vadovaujami David Kostin, apskaičiavo, kad S&P500 indeksas per ateinantį dešimtmetį pateiks vidutinę 3 procentų metinę grąžą – gerokai mažiau nei 13 procentų grąža per pastaruosius dešimt metų ir ilgalaikis 11 procentų vidurkis.

Tai taip pat mažiau nei ankstesnėse investicinio banko prognozėse, pagal kurias šio indekso vidutinė metinė grąža per ateinančius 10 metų sieks 8 procentų, bei tai taip pat mažiau už bendrą analitikų vidurkį, kuris sudaro šešis procentus.

Prognozės korekcija atlikta dėl aukšto atspirties taško ateinančiame dešimtmetyje. Kadangi bendra grąža buvo tokia didelė – ir panašu, kad tokia tendencija tęsis iki 2024 metų pabaigos, įprasta, kad grąžos augimas ateityje bus mažesnis.

Tolesnio spartesnio augimo lūkesčius daugiausiai stabdo „itin aukštas rinkos koncentracijos lygis“, ypač kai kalbama apie dešimt didžiausių technologijų akcijų. Šios 10 geriausių kompanijų, tarp kurių yra Apple, Microsoft, Amazon, Nvidia, Alphabet ir Meta, sudaro 36 procentus bendro indekso ir labiausiai prisideda prie grąžos. Iki šiol šiais metais šios pirmaujančios įmonės sugeneravo beveik 47 procentų grąžą, palyginti su 36 procentais viso indekso atveju.

„Dešimties geriausių akcijų aukščiausios kokybės vertinimas yra didžiausias nuo Dot Com bumo piko 2000 metais“ – sakė strategas David Kostin.

Goldman Sachs specialistai atkreipia dėmesį, kad jų prognozė būtų maždaug 4 procentiniais punktais didesnė (7 procentai, o ne 3 procentai), jei rinka nebūtų tokia koncentruota, o per ateinantį dešimtmetį pradinis diapazonas būtų nuo 3 iki 11 procentų, o ne nuo -1 iki 7 procentų.
 
Dar nėra komentarų