B.Gross – Amerika neteks AAA reitingo

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2009-05-26 13:34 Komentarai: (0)
Žinomas didžiausio pasaulyje obligacijų fondo valdytojas Bill Gross pareiškė, kad Amerika galiausiai praras dabar turimą aukščiausią AAA kredito reitingą, dėl ir toliau didėjančio šalies nacionalinio biudžeto deficito.

„Aš manau, kad tai galų gale įvyks. Ta kryptimi judama jau senai, ir jei tai atsitiks, tai tikrai nebus vienos nakties padarinys, o tiesiog logiška tendencija“ – mano jis.

Finansų rinkos jau iš dalies įvertino naujieną, kad Didžioji Britanija taip pat gali prarasti aukščiausią AAA kredito reitingą.

„Rinkos dalyviai tiki ir žino, kad Amerika bei Didžioji Britanija yra panašioje padėtyje kalbant apie skolų lygį ir jų pokyčių tendencijas“ – primena Bill Gross.

Pagrindinė priežastis kodėl gali būti sumažinti šių šalių reitingai, tai pastebimai didėjanti šalies skola lyginant su bendruoju vidaus produktu, teigia jis.

„Labai svarbu pastebėti, kad abi minimos šalys turėjo anksčiau labai mažus skolos lygius, ir toliau šių šalių skolos augo faktiškai identiškai. Didžiosios Britanijos ir Amerikos turimos skolos lyginant su bendruoju vidaus produktu yra bene per pus mažesnės nei Japonijos arba Italijos. Pagrindinė priežastis, kodėl Didžiajai Britanijai ir Amerikai gali būti sumažinti kredito reitingai, tai smarkiai išaugę šių šalių biudžetų deficitai, kurie jau viršija net dešimt procentų šalių bendrojo vidaus produkto“ – teigė didžiausio pasaulyje obligacijų fondo valdytojas Bill Gross.

„Tai reiškia, kad jei ir toliau tokiais tempais didės arba išliks panašiame lygyje minimų šalių biudžetų deficitai per artimiausius keletą metų, tai jų skolos lygiai lyginant su šalių bendraisiais vidaus produktais pasieks tokius lygius, jog kredito reitingų agentūros tiesiog bus priverstos sumažinti šių šalių esamus kreditų reitingus“ – pareiškė jis.
 
Dar nėra komentarų